Страната ни не участва в конференцията

Конференцията на ООН прие пакт за миграцията пред лидери и представители на около 150 държави в Мароко в понеделник, въпреки поредица от изтегляния, предизвикани от антиимигрантски популизъм. България не участва в конференцията, тъй като правителството реши страната ни да се въздържи от присъединяване към Глобалния пакт за безопасна, регулирана и редовна миграция. 

Описвайки го като "пътна карта за предотвратяване на страдание и хаос", генералният секретар на ООН Антонио Гутериш се опита да разсее онова, което той нарече "редица митове около пакта", включително твърденията, че международният договор ще позволи на ООН да наложи миграционни политики на държавите-членки.

Глобалният договор за безопасна, редовна и законна миграция - финализиран от ООН през юли след 18 месеца преговори - беше официално одобрен в Маракеш в началото на двудневната конференция.

В петък САЩ отхвърли пакта, като го нарече "усилие на ООН да се приоритизира глобалното управление за сметка на суверенното право на държавите".

Правителството на САЩ беше първото, което се отказа от преговорите в края на миналата година, а оттогава Австралия, Австрия, Чехия, Доминиканската република, Унгария, Латвия, Полша и Словакия излязоха от процеса.

Заради подкрепата за текста на споразумението коалиционното правителство в Белгия се разпадна, а външният министър на Словакия подаде оставка.

От САЩ до Европа и извън нея десни и популистки лидери предприеха все по-драконови мерки, за да преустановят миграцията през последните години.

Американският президент Доналд Тръмп обеща да построи стена на американско-мексиканската граница, а популисткото коалиционно правителство в Италия се отказа от лодки, спасяващи мигранти в морето.

Белгийският либерален премиер Шарл Мишел спечели подкрепата на парламента и е в Мароко, за да подкрепи споразумението, но стабилността на парламента е под въпрос, след като фламандската националистическа партия заяви, че ще напусне коалицията заради пакта.

Белгия е сред група от седем държави, описани от специалния представител на ООН за миграцията Луиз Арбър, като все още "ангажирани с по-нататъшни вътрешни обсъждания" по споразумението.

България ще се въздържи от присъединяване към Пакта за миграцията

България, Естония, Италия, Израел, Словения и Швейцария също попадат в тази категория.

Приветствайки опитите на ООН за управление на миграцията, активисти твърдят, че пактът не осигурява по достатъчно ясен начин правата на мигрантите.

"Пактът е много амбициозен в много области, но с ограничени ангажименти по изпълнението", каза старшият адвокат на Амнести Интернешънъл в Америка, Персео Куироз, в коментари, изпратени до АФП.

Незадължителният статут на споразумението и включването на няколко специфични клаузи за суверенитета "прави прилагането му единствено въз основа на добрата воля на държавите, които го подкрепят", добави той.

След конференцията в Маракеш, Общото събрание на ООН трябва да приеме резолюция, официално одобряваща сделката на 19 декември

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.