Първоначалното гласуване беше отложено поради липса на подкрепа

Вотът в британския парламент за договора за Brexit ще бъде преди 21-ви януари, обявиха от Даунинг стрийт, но депутатите са събрали достатъчно гласове, за да поискат вот на недоверие на премиера Тереза Мей. Новината идва в момент, в който тя обикаля европейските столици в опит да получи подкрепа за споразумението си с ЕС.

Тереза Мей на спешни консултации с европейските лидери

След като планираният за днес вот в британския парламент беше отменен, Тереза Мей потърси подкрепа в Европа. Тя разговаря в Хага с холандския премиер Марк Рюте, а след това отиде в Германия, за да се види с Ангела Меркел.

Часове преди да приеме Тереза Мей, президентът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер преповтори позицията на Евросъюза.

„Няма място за каквото и да било предоговаряне,но разбира се, има място за изясняване на клаузите, без да се отваря отново договора за излизане. Това няма да се случи. Всички трябва да знаят, че споразумението няма да бъде отворено отново за преговори”, каза Юнкер.

Юнкер: Няма никакво пространство за предоговаряне на споразумението с Лондон

Докато Тереза Мей се опитва да получи подкрепа, опозицията в Лондон поиска нов референдум за напускане на Европейския съюз. А букмейкърите вече приемат залагания дали такъв ще има.

„Дали ще има втори референдум - това е големият въпрос сега. Простият факт е, че преди 4 седмици и половина давахме коефициент 12 към 1, което е малък процент, почти без шанс. А сега коефициентът е 11 към 8, което е реална възможност”, каза Рупърт Адамс, говорител на букмейкърска къща.

И докато на Даунинг стрийт трябва да се справят със сериозния проблем дали  парламентът ще подкрепи или отхвърли споразумението за Brexit, актьорът Анди Съркис, известен като Ам-Гъл във Властелинът на пръстените, изигра пародия на раздвоената за Brexit Тереза Мей.

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.