От бранша възразяват срещу критиките срещу ключови проекти

Строители на протест в София. Стотици камиони бяха паркирани на бул. „Цариградско шосе” без да блокират движението. Няколко общи искания и едно убеждение: че публичните обвинения в лошо качество на ремонтите създават безпокойство в бранша. А строителите искали да живеят и работят в България и не били престъпници.

Недоволството им е срещу медийни публикации и исканията на опозицията за проверки на строителството на магистралите.

Строителният бранш изкара стотици машини, защото не му харесват критиките към ключови проекти с обществени пари. Кои са те, не стана ясно.

„Не е добре да говорим в конкретика. Ние не сме излезли да говорим за тази или за онази фирма, а да защитим бранша. Постоянно ни дъвчат, това не е добре”, каза председателят на Камарата на строителите в България Илиян Терзиев.

Според строителите една от партиите ги използвала за предизборна агитация.

„БСП са хората, които ни атакуват... аз не говоря, че не е правилно, всеки има право да проверява както намери за добре, но е добре, когато имаш данни и имаш факти, тогава да говориш, а не да използваш предварително като политическа дъвка”, каза още Терзиев.

С това си убеждение строителите тръгнаха към уговорените си срещи с властта. Първата спирка беше парламента. Там - подкрепа от управляващите и критика от опозицията.

„Не се съмнявам в качеството на тяхната работа. Осъждам всеки опит за дискредитация, както на българските строители, така и на тяхната работа в страната и чужбина”, каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

„Виждаме днес как едрия капитал изкарва машини срещу опозицията. Само, защото търсим истината и искаме прозрачност”, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.  „Нашето искане е само за проверка на магистралите, за проверка на качеството в независима европейска лаборатория. Реакцията на строителите показва страх и паника от извършването на проверка”, смята депутатът от левицата Елена Йончева.

При премиера строителите чули това, което искат. Бойко Борисов не одобрявал дискредитирането на сектора. Призовавал обаче и за качествено изпълнени проекти. На фона на призива и едно обещание от премиера.

„Да се опита да се разплатят с всички дължими суми, които дължат на строителите по различни проекти. Това е поето като ангажимент и са осигурени 160 милиона лева”, каза председателят на КСБ.

Последно строителите бяха при президента. И Румен Радев засегна качеството на строителните проекти.

„Моето доверие и доверието на обществото няма да бъде спечелено с протести, декларации и пресконференции, а с качество и прозрачност”, заяви президентът.

Строителите са категорични, че нито исканията, нито протестът им били политически.