Двама души загинаха, 14 са ранени

Двама души загинаха, а 14 бяха ранени при стрелбата на коледния базар в Страсбург снощи. Няколко българи са били на метри от кървавото нападение. В цяла Франция се провежда мащабна полицейска операция по издирването на предполагаемия извършител - 29 годишен мъж, разследван за радикален ислям.  

АТАКАТА В СТРАСБУРГ: Две жертви, 13 ранени (ВИДЕО+СНИМКИ)

СНИМКИ СЛЕД АТЕНТАТА В СТРАСБУРГ

Хората в Страсбург са изключително притеснени. С камбанен звън беше почетена паметта на загиналите в атентата. Към момента жертвите са две, но много от пострадалите са в критично състояние. На местата, където имаше престрелки жители и гости на града поставят цветя и свещи в памет на загиналите. 

Германската полиция издирва двама братя за стрелбата в Страсбург

Страх и ужас сковаха Страсбург малко след 20 часа вечерта. Мишена на атаката стана най- известният Коледен базар, близо до един от централните площади, „Клебер”. Нападателят открива огън на три места в сърцето на града. Росинка Проданова е част от групата български журналисти, които срещат ужаса лице в лице. „Усетихме че става нещо на първия етаж,  чуха се писъци. Един нехарактерен шум за едно заведение, което беше пълно с хора от различни националности. Не ни позволиха да слизаме на първия етаж.  Нас ни делят 5 или 10 минути от този човек, който беше прострелян - ние можехме да сме на негово място. Той в бил след нас буквално. Човек се чувства безсилен в такива ситуации”, сподели Проданова.

Стрелецът минава въоръжен с оръжие и нож по няколко централни улици. Четирима войници се движат по велоалеята, когато той ги приближава. Светват с фенерче, а той отвръща с куршуми. Хиляди хора бяха евакуирани от спортни зали, театри и магазини в Страсбург. А 5000 души затворени в  „Ренус арена” запяха Марсилезата в памет на жертвите. Градът е блокиран. Тежко въоръжени полицаи има навсякъде.

След стрелбата в Страсбург: Депутати прекараха нощта в сградата на ЕП (ВИДЕО)

Блокирани в сградата на Европарламента останаха и депутатите. „Тази нощ около 2.30 часа се събрахме в пленарна зала. Видях, че има поне стотина евродепутати, може и повече. Решението, което беше обявено е, че бе значение на позицията на хората в ЕП, започват да се евакуират децата, ако има такива, възрастните хора и жените”, каза евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков.

Училищата останаха затворени. Пред кметството имаше церемония в памет на жертвите и минута мълчание. "Не трябва да позволявам животът ни да спре или да бъде засегнат от действията на един фанатик, който се опитва да ни разклати. Няма да му доставим това удоволствие", заяви кметът на Страсбург Ролан Рис.

Минута мълчание пред кметството на Страсбург (ВИДЕО)

Вместо подаръци под коледното дърво на града се натрупаха цветя в памет на загиналите.  В памет на жертвите камбаните на Страсбургската катедрала  огласиха Страсбург. Центърът на града остава под полицейска блокада. Извършват се щателни проверки.

ТЕРОР НА КОЛЕДЕН БАЗАР: Кой е извършителят от Страсбург? (ВИДЕО)

Последното известно местонахождение на нападателя е в „Нюдорф” - кварталът, в който живее и мястото, където го оставя таксито, с което успява да избяга от служителите на реда. "Нападателят напуска района с такси, което го отвежда за 10 минути до квартал „Нюдорф”. Таксиметровият шофьор разказа, че мъжът е поискал до го откара до квартала без да посочва конкретен адрес. Носел е със себе си оръжие и е бил ранен”, каза прокурорът Реми Ейц.

Полицията идентифицира официално основният заподозрян като 29-годишния Шериф Шекат - роден е в Страсбург. Той е в списъка с лица, които представляват евентуална заплаха за националната сигурност на Франция. "Добре познат е на полицията и правосъдието с общи престъпления, предимно кражби и насилие. В полицейското му досие има 27 обвинения във Франция, Германия и Швейцария. Влизал е в затвор няколко пъти", обясни каза Ейц.

Проникнал в зъболекарски кабинет в Майнц, откъдето откраднал пари и златни коронки. Четири години по-късно нападнал аптека в Енген, близо до Боденското езеро. Лежи в германски затвор малко повече от година, преди да бъде експулсиран във Франция. Според службите Шериф Шекат се е радикализирал именно при престоя си в германския затвор. Часове преди нападението снощи полицията го издирва във връзка с друг случай, но не го открива в дома му. При обиск на жилището му са открити граната, пушка, четири ножа, два от които, предназначени за лов и боеприпаси. "Заради мишената на атаката, начинът на опериране, профилът и показанията, че е чут да крещи Аллах Акбар, по случая работи антитерористична полиция ", посочи прокурорът.

Четирима души са арестувани за разпит във връзка с нападението. По непотвърдена информация сред тях са бащата и двамата братя на нападателя. Единият от братята също е в списъка за наблюдение на радикализирани лица.

Германия засилва контрола по границата с Франция след нападението в Страсбург (СНИМКИ)

СНИМКИ ОТ ГРАНИЦАТА ВИЖТЕ ТУК

Френско-германската граница между Страсбург и Кел е блокирана. Френски и германски полицаи проверяват превозни средства и трамваи, пресичащи моста Европа над река Рейн, която разделя двете държави. Няколко са хипотезите за предполагаемия нападател - първият вариант е да е напуснал Франция и да се намира вече на германска територия, а друго предположение е, че се укрива в Страсбург, където има познати и контакти. Страсбург не за първи път е обект на терористични атаки. В града се намира най-старият коледен базар във Франция. Още през 2000-та година там беше осуетен опит за атентат на терористичната група „Ал Кайда”. 400 полицай, 200 жандармеристи и два хеликоптера търсят стрелеца.

Кметът на Страсбург: Безспорно става дума за атентат

Франция обяви най-високата – трета степен на опасност от нова терористична атака. Президентът Еманюел Макрон поднесе съболезнования за жертвите. Поредният случай на терор стана повод и за политически критики. Много време отне на медиите и на властите, за да съобщят, че става въпрос за терористичен атентат.  Най-високата степен на опасност дава право на полицията, и на властите да претърсват и следят на всички места, където преценят, че е необходимо.

Президентът Макрон изказа съболезнованията си в кратко съобщение в социалните мрежи и обяви своята солидарност. Не закъсняха и първите реакции, предимно от опозицията, свързани с политиката на управление на Макрон по отношение на радикализираните елементи.

„Влизам в ролята на голяма част от французите, които не могат да търпят повече хора с подобни профили да извършват терористични атаки. Радикализирани рецидивисти като този – на 29-годишен с 27 присъди, трябва тотално да сменим политиката си в това отношение. Крайно време е държавата да влезе във война с фундаменталния ислямизъм” , каза лидерът на „Национален фронт” Марин льо Пен. 

 

Тя поиска всички тези радикализирани елементи да бъдат екстрадирани от страната. Тя припомни, че за последните 6 години, животът си за загубили над 250 души.

Европейският парламент почете с минута мълчание паметта на жертвите на нападението в Страсбург. Часове след атаката, председателят на парламента Антонио Таяни призова депутатите да „продължат да работят в града, който символизира мира". Днешното им заседание не беше прекъснато. Председателите на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и на Съвета Доналд Туск изразиха съболезнования на семействата на жертвите с послания в Twitter.

Таяни: Свободата и демокрацията ще победят насилието, престъпността и терора

 

Репортери: Методи Владимиров, Тоня Димитрова, Петя Желева

ВСИЧКО ЗА ТЕРОРА В СТРАСБУРГ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.