Много важни теми остават в ръцете на румънското председателство

Лидерите на Европейския съюз решиха, че споразумението за Brexit не подлежи на предоговаряне. Много важни теми остават в ръцете на румънското председателство. Последната за годината Среща на върха не реши пороблемите, които австрийското председателство прехвърля като доста "горещи картофи" към Румъния, която поема от януари.

Темата Brexit, която влезе в дневния ред като неканен гост, приключи с нещо като канадска борба, при която Брюксел наклони схватката отново към Лондон. След близо две години на преговори с Брюксел и взаимно договорено споразумение, в Лондон гласуваха за оцеляването на Тереза Мей, но отложиха вота по споразумението, което да даде зелена светлина за напускането на Евросъюза. Мей дойде в Брюксел, за да потърси нови уверения, но срещна неразбиране.

Постигнатото споразумение за Brexit не подлежи на предоговаряне

"Няма какво ново да кажем за Brexit освен казаното досега с добавката, че не ни е ясно какво иска Великобритания. Очакваме да ни кажат как си представят бъдещите ни отношения, защото всичко е доста мъгливо", каза Юнкер.

Тези думи Терза Мей прие лично и дори поиска разяснения от Юнкер, а медиите разчетоха диалога им по устните.

Туск приема по спешност Мей

Следващата седмица Европа ще представи спасителен план, който да улесни граждани и компании при Brexit без сделка.

Борисов: Шенген по земя вече знаете, че няма (ВИДЕО)

И още една гореща тема на последната лидерска среща за годината. Единодушно бяха удължени санкциите срещу Русия след сблъсъка на руски и украински кораби в Черно море.

"България е изключително уязвима от този конфликт, не само заради транзита на газ, а заради близостта и акваторията на Черно море. Истински се надявам руските власти да погледнат с добро око на това предложение и обикновените моряци да бъдат пуснати", каза премиерът Бойко Борисов.

В края на австрийското председателство Европа остана без решение по досието "Миграция". България беше против австрийските предложения, тъй като това би означавало не само да приемаме нови имигранти, но и да се грижим за тях. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.