Докога ще продължат валежите и какво време ни очаква през новата седмица?

Сняг и виелици блокираха частично половин България. Зимната стихия спря почти напълно полетите от летище София.

Затруднено беше движението по всички основни пътища в западната и южната част на страната. Пътната агенция и общинските власти обявиха, че полагат всички усилия да почистват основните трасета. Жълт код за опасни валежи е обявен в 11 области.

СНИМКИ НА ОБСТАНОВКАТА ПО ПЪТИЩАТА В СТРАНАТА

Снегът засипа столицата буквално за минути. И донесе със себе си известни неудобства. Да хванеш такси се оказа почти невъзможно. А да се придвижиш с личния си автомобил - особено сложно. Особено за шофьора на този тир, който се завъртя на околовръстния път – между магистралите Тракия и Хемус. В него се удариха още няколко автомобила.

От  общината обявиха, че са хвърлили в битката в снега близо 200 снегорина.

„Мисля, че в ситуация, в която в Западна Европа се спира въобще движението на масов градски транспорт, София за поредна година успява да направи така, че транспортът да се движи, мисля, че винаги може и по-добре”, обясни зам.-кметът по екологията на столицата Йоана Христова.

СНЕГЪТ В СТОЛИЦАТА ДНЕС 

Със сигурност по-добре е можела да се справи снегопочистващата фирма на магистрала „Струма”, в област Кюстендил, където също имаше закъсали тирове.  За недобре свършената работа, фирмата ще отнесе глоба, обявиха от АПИ.

Непочистен е бил пътят и в района на "Витиня", забелязаха наши зрители.  А на магистрала "Хемус" чакащи в задръстването играха хоро около автомобилите си. 

Страната ни беше трудно достъпна и по въздух. Шест полета до летище София бяха отменени. Голяма част от останалите закъсняха.

За разлика от пътищата в страната, падналият сняг повдигна коледния дух на немския базар в столицата.

В Северозападна България снегът създаде сериозни проблеми на шофьорите. Десетки камиони закъсаха по международния път Е79 за „Дунав мост” 2.

Снегът в Монтанско започна да вали около обяд и бързо създаде проблеми на шофьорите. Десетки камиони закъсаха по международния път за „Дунав мост” 2.

"В Турция няма такова нещо, в Армения няма, това тук е трагичен случай”, казва един от шофьорите.

"Няма как да продължим понеже не е почистен пътя, трудно е, ние сме леки и няма как”, обяснява друг.

Към обяд турски тир се удари в идващ насреща лекотоварен камион край монтанското село Белотинци и блокира напълно движението за „Дунав мост” 2.

"Тръгнал е да изпреварва и се е завъртял и ударил другата кола, тръгнал е да изпреварва и се е подхлъзнал”, обясни свидетел на инцидента. Шофьорът на лекотоварния камион е настанен в болница.

Астрономическата зима е съвсем близо и най-естественото нещо е да вали сняг. Днес над почти цяла Западна България снеговалежите продължиха през целия ден. Към момента в Кюстендил, Благоевград и Драгоман тя е най-сериозна– между 13 и 15 см.Докога ще продължат валежите и виелиците и какво да чакаме от новата работна седмица?

На много места пътната обстановка е усложнена, а ето какво да очакваме и в първия работен ден на новата седмица. Утре жълт код за опасно време остава в сила само за областите Плевен, Ловеч, Габрово и В. Търново.

Акцентът за новата седмица е застудяване. Снеговалежи утре ще има в централните райони на Дунавската равнина и планините от Западна България. В централна Южна и Източна България – ще вали дъжд! Облечете се топло излизайки сутринта.

Репортери: Яна Николова, Биляна Борисова, Нора Шопова

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК