Легендата на ски спорта се оказа собственик на дружеството

„Придобих мажоритарния дял на фирмата „Юлен” от 2016 г.”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” легендата на ски спорта Марк Жирардели. Той обясни, че процедурата по изкупуването на „Юлен” е продължила дълго време.

Още през 2012 г. си мислех, че би било една прекрасна възможност да инвестирам в тази фирма. Но цялото проучване на правните и икономическите показатели се извършва няколко години. В крайна сметка успяхме. Цената беше интересна за мен”, коментира скиорът. Той поясни, че е купил фирмата от „един фонд”, чието име нямал право да оповестява, защото е подписал декларация за конфиденциалност. Въпросният фонд искал да си запази дяловете, но не го направил заради създаденото напрежение.

Марк Жирардели е мажоритарен собственик на фирмата-концесионер на ски зоната в Банско

Жирардели отрече да е теглил заем от българска банка за финансиране на сделката за "Юлен". Действал през офшорка по съвет на адвокатите си.

С Цеко Минев ни свързват общи хобита – караме ски, обичаме природата и планината”, каза още Жирардели.

Той бе категоричен, че в Банско не е построено абсолютно нищо без разрешително. Но втори лифт трябвало да бъде изграден.

Нено Димов започна разговори с „Юлен“ за концесията на ски зона Банско

Срам ме е да казвам, че 10 години не може да се направи и не можем добре да си обслужваме клиентите, защото те висят по 2 часа на опашка, за да се качат на лифта. Искаме Банско да стане известен на целия свят”, коментира Жирардели.

Обвързването на концесионната такса с територията, а не с оборота, няма да е в плюс за България, категоричен е австрийският скиор. Сега таксата на година е 300 000 лева. 

Жирардели не изключи възможността да инвестира и в други големи проекти у нас.

Темата коментира и премиерът Бойко Борисов, който е на срещата на върха Европейски съюз - Африка във Виена.

"Тук хората изкарват милиарди от туризъм с пъти, пъти, пъти повече лифтове и писти и никаква екология. Тук няма ли "зелени"? Ако нашите дойдат тук, ще ликвидират целия бранш", заяви Борисов.

От Министерството на туризма са категорични, че за конфликт на интереси не може да се говори, защото те са били водещото министерство. Договорът за концесия е подписан през 2001 година, като в момента "Юлен" плаща годишно около 300 хил. лв. Самата сума варира спрямо печалбата на фирмата. Още от началото на годината концесионерът предложи нова кабинкова линия с дължина 6 км и капацитет 3000 души на час. Все още съдбата на втория лифт остава неясна. 

Цялото интервю с Марк Жирардели гледайте във видеото по-долу:

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.