След вандалски прояви слагат камери в целия квартал

Общински Биг Брадър в най-големия квартал в Бургас. Заради редица вандалски прояви в комплекс "Меден рудник" общината слага видеокамери в целия квартал. На 9 октомври камерите около детска площадка в комплекса запечатват как група тинейджъри само за няколко минути изпочупва голяма част от уредите. Щетите са за хиляди левове. Тогава общината разпространи  видеозаписите от охранителните камери, но „Стената на срама” се оказа неефективна и посегателствата продължиха.

„Непрекъснато имаме проблеми от гледна точка на вандалски прояви, от гледна точка на посегателства върху лично имущество, от гледна точка на сигурност по пътища”, заяви директорът на ЦАУ "Възраждане" Магдалена Манолова.

ВАНДАЛИ В ДЕЙСТВИЕ: Кой чупи детски площадки в Бургас?

На това мнение са и живеещите в комплекса. Затова ще бъдат монтирани общо 67 високотехнологични камери на 24 ключови локации в комплекса. Вече са разположени 20 от тях, а до началото на 2019 г. ще бъдат поставени и останалите 47.

„За първи път в един жилищен район в Бургас сме предвидили на всички входни и изходни точки да поставим модерни камери, които ще заснемат и регистрират всеки автомобил, който влиза или излиза от комплекса”, каза директорът на ОП „Транспорт”-Бургас Андрей Рунчев.

Очаква се камерите да подобрят взаимодействието на службите за сигурност и да скъсят значително времето за реакция. От общината казват, че всички камери в комплекса ще бъдат свързани помежду си с общ софтуер и ще предават информацията в реално време към градския Център за управление на трафика. Той ще следи получените сигнали и при необходимост ще ги изпраща на полицията. Записите ще се пазят до 60 дни.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.