Градът е обявен от ЮНЕСКО за обект на световно културно наследство

Едно от новите 7 чудеса на света, градът на тайните - Петра, става особено популярен след излъчването на една от сериите на филма „Индиана Джоунс". Оттогава привлича милиони туристи от цял свят.

СНИМКИ ОТ ПЕТРА ВИЖТЕ ТУК

Право в сърцето на розово-червената Петра в долината на Мойсей преминаваме през тесен коридор с високи отвесни скали. Те крият приказната Петра. От гръцки името означава "камък". Местните наричат Петра "Градът на тайните" - място буквално издялано в скалите набатейците, създали цивилизация насред кръстопътя на Древния Изток. Изчезналият народ създал акведукти, които снабдявали града с вода. Именно тя им позволила да изградят впечатляващата империя в сърцето на арабския свят, сравнявана с "градина сред пустошта". 

През 1812 г. швейцарски изследовател преоткрива Петра за Западния свят. Йохан Буркхарт е първият европеец, посетил тези земи след кръстоносците през 12 в. Дегизиран като арабин, той преминал през скалния каньон и се озовал пред червеникавата фасада на изкусно изсечената в скалите сграда, висока над 30 метра.

Червената пустиня Уади Рум - Марс на Земята (ГАЛЕРИЯ)

Скритата перла на арабската пустиня съчетава в себе си впечатляващата дялана архитектура на няколко култури.

Освен изящна съкровищница, Петра крие огромен амфитеатър, изцяло издълбан в скалите. Той побирал 8 хиляди души и имал уникална акустика. Близо до него са царските гробници и улицата с колонадите, а по стръмен път през планината се стига до друг изсечен в огромна скала монумент - манастирът. Той напомня на съкровищницата и е с внушителни размери - широк 45 и висок 50 метра, изграден като набатейски храм, който в по-късен етап бил обитаван от християнските монаси.

Реге музиката стана част от световното културно наследство

Петра е обявена от ЮНЕСКО за обект на световно културно наследство, а през 2007 г. - и за едно от новите седем чудеса на света.

Репортер: Живко Константинов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.