Името на спортиста не фигурира в Търговския регистър

Два дни след като ски легендата Марк Жирардели обяви, че е мажоритарен собственик на „Юлен” и концесията на Банско, възникнаха нови въпроси. Името на спортиста не фигурира в Търговския регистър, а само името на офшорна фирма.

Името на Марк Жирардели в Търговския регистър излиза единствено като собственик на фирма „Спортен център Жирардели спорт – Банско”. Но не и като акционер в „Юлен”.

Жирардели: Придобих мажоритарния дял на „Юлен” през 2016 г. (ВИДЕО)

„Собственик на акциите не е самото физическо лице, гражданина, личността Марк Жирардели”, заяви адвокат Георги Коев.

Причината се корени в думата „офшорка”. Според закона в офшорни зони регистрираните фирми не са длъжни да обявяват собственика си.

„Там е прието да има анонимност на собственика, на капитала и на акциите и принципът е, че се поставя едно местно лице, което поддържа кореспонденцията, отношенията с данъчните служби. Целта е да се избегне публичното изразяване на собствеността”, заяви адвокат Коев.

На практика придобиването на по-голямата част от акциите на концесионера на ски-зона „Банско” става чрез фирма „Т.А.К. Сървисиз лимитид”. А както твърди екоминистерството тя е 100% собственост на ски-легендата. Справка в търговския регистър показва, че „Т.А.К. Сървисиз лимитид” е Регистрирана на Британските Вирджински острови.

Нено Димов започна разговори с „Юлен“ за концесията на ски зона Банско

„Господин Жирардели залага авторитета си на световна спортна величина, с авторитет в ските, който е реклама на самия курорт. Думата „офшорка” стана проблем в България с нашата мнителност, че това е свързано с пране на пари или криене на данъци”, коментира адвокат Коев. „Никой не е длъжен оповестява притежаваните от него дялове в дружества и акции, ако законът не го задължава да прави това”.

Спокойна е и държавата.

„Той декларира ясно. Нямам основание да имам съмнения. Аз научих това от него в понеделник, преди два дни”, заяви екоминистърът Нено Димов.

И министърът на туризма разбрала в понеделник, че бившият й съветник, е преговарял за „Юлен”, докато работел за нея.

„Няколко пъти обясних, че няма конфликт на интереси. Аз никога не съм знаела, че той е собственик на „Юлен”, разбрах го в понеделник. Плюс това той е бил посланик на туризма, не е получавал възнаграждения”, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

И с нов собственик държавата ще предоговаря концесията. Затова търси независим консултант,  който да внесе яснота около договора. Прокуратурата продължава да иска яснота ползва ли концесионерът повече площ, отколкото е заложено в договора.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.