Ще се проверяват договорите за доставка на стоки

Държавата започна проверка на Летище София. Транспортният министър Росен Желяков е разпоредил одит на договорите за доставка на стоки в търговските обекти на територията на аеропорта.

Това се случва след публикации в Офнюз, че изпълнителният директор на летището е сключил договор с конкретна фирма, без да е провел обществена поръчка. Така въпросната фирма получила правото монополно да снабдява безмитните магазини, при това на определени от нея цени.

До 31 януари ще се търси концесионер на Летище София

Освен това, според публикацията, фирмата била създадена дни преди сключването на договора с капитал от 1000 лева и адрес в Пловдив, на който няма офис. Договорът между летището и фирмата-доставчик е сключен във властова дупка. Докато бившият министър Ивайло Московски е в оставка, а настоящият - Росен Желязков още не е встъпил в длъжност.

За да се установи има ли нарушение, транспортното министерство започва проверка.

„Назначил съм доста широкоспектърен одит, изискал съм проверката на приключи максимално бързо, в началото на следващата година, ще се артикулират мерките”, заяви транспортният министър Росен Желязков.

От летището отговориха, че преговорите за този договор започнали преди година, а фирмата била представител за България на най-голямата верига от магазини за безмитна търговия в Украйна с опит от над 27 години в областта на безмитните услуги на международни летища. Обществена поръчка нямало, защото това било търговска дейност с препродажба на стоки на трети лица.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.