Те напуснаха пленарно заседание

Обединените патриоти напуснаха парламентарното заседание. Причината са отхвърлени техни предложения в Закона за вероизповеданията. Депутатите се отказаха от спорните промени, които предизвикаха дискусии и протести.

Църкви с евангелско-протестантска изповед на протест (СНИМКИ)

Поправките на закона изправиха нащрек и вероизповеданията у нас. Дори и днес, докато депутатите гласуваха, протестанти и евангелисти бяха пред парламента.

Религиозни общности срещу поправките в Закона за вероизповеданията

От ГЕРБ, ДПС и БСП решиха да оттеглят спорните текстове. Те оставиха възможността проповедници от чужбина да четат проповеди, но с удостоверение от съответното вероизповедание.

Спорните анонимни дарения от чужбина също останаха, но с уговорката с тях да не се плащат заплати на духовниците. Заплати на проповедниците ще плаща държавата със субсидия. Всяко вероизповедание ще получава по 10 лв. на член от общността. Така православната църква, към която са се определили 4,4 млн. българи, може да получи до 44 млн.лв., а мюсюлманското вероизповедание с 600 000 последователи до 6 милиона лева. Депутатите записаха, че парите за православната църква не могат да падат под 15 млн.лв. на година. Това предизвика гнева на Обединените патриоти.

От Закона отпаднаха текстовете, свързани с религиозния радикализъм. Като протест Патриотите напуснаха залата.

Какво свършиха депутатите през изминалата година?

„Да се постигне в тази материя един консенсусен закон е много трудно. Да се говори, че това е договорка между ГЕРБ и ДПС просто не е честно”, каза Красимир Велчев от ГЕРБ.

„Националистите малко преекспонираха темата. Направихме една много голяма крачка със Закона за вероизповеданията”, заяви Мустафа Карадайъ от ДПС.

Депутати взеха решение да не се опрощават данъчни задължения на част от вероизповеданията. Няма и да се връщат Вакъфските имоти на мюсюлманското вероизповедание.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.