Готови ли са партиите за "програмно парламентарно правителство"?

Последен работен ден за парламента. Депутатите отчетоха какво са извършили през изминалата година. Основна тема в кулоарите беше предновогодшната реч на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и мнението му, че трябва да бъде съставен програмен кабинет.

Приеха окончателно промените в антикорупционния закон

„Това, което казва Ахмед Доган е, че днес страната не се нуждае от предсрочни избори. Що се касае до програмен кабинет, имаме парламентарно мнозинство в не малка част от законопроекти, които не са част от управленската програма и не са в коалиционното споразумение, ние получаваме парламентарна подкрепа и от опозицията", каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Г-н Доган поставя много правилна диагноза на болежките на българското общество и грешно лечение на тези болежки", коментира от своя страна лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

"Бих направил препратка към най-известната книга на Джером Джером по отношение на идеите на Доган за не знам си какъв кабинет. Какъв програмен кабинет? Държавата си има кабинет и как ще развиваме такива фантастични хипотези?", добави съпредседателят на "Обединените патриоти" Валери Симеонов.

В петък сутрин и други депутати от парламентарно представените партии коментираха в ефира на "Здравей, България" свършеното от парламента през изминаващата година.

"През тази една година не само ГЕРБ като мандатоносител, а всички партии доказаха, че могат да се обединят около национална цел. Беше направен отчет при закриването на Министерството на европредседателството и се чуха добри думи за министър Павлова. Няма българин, който да отрече, че това беше успешно европредседателство. Настъпи сериозна чуваемост от страна на управляващите за исканията на гражданското общество. Има повече средства в бюджета за 2019 година", заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Според Весела Лечева от БСП през отминаващата година за България не са настъпили "качествени промени". Депутатът определи 2018 г. като "загубена година за българската икономика".

Това нейно мнение сподели и Нигяр Джафер от ДПС. Той заяви, че годината е била "загубена за реформи и символ на безвремеието".

Закриха Министерството на европейското председателство

"Управляващите имат програма, по която се управява държавата и всички тези неща, които са направени през тази година, са направени по тази програма. Би било хубаво опозицията да прочете управленската програма на управляващите и да знае, че не действаме под натиск на улицата. В обществото възникват проблеми, които трябва да се решават на момента. Това правителство е доказало, че всеки един проблем може да си намери решението за разлика от последните 30 години, когато всички тези проблеми бяха изоставяни", заяви Юлиан Ангелов от "Обединени патриоти".

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че през тази година Народното събрание е гласувало 145 закона и подчерта, че доходите на българските граждани ще бъдат фокус през 2019 г. Атанасова бе категорична, че смисъл от предсрочни избори няма.

Джафер смята, че "трябва да се обедини експертният потенциал на всички политически сили, за да се пребори бедността в държавата".

Ангелов бе против мнението на депутата от ДПС и категорично заяви, че неговата партия няма да участва в "измислицата на Доган". Той подчерта и какво са направили "Обединени патриоти" за България в рамките на две години.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.