"Председателството беше кауза, която ни обедини", каза Лиляна Павлова

Народното събрание закри Министерството на европейското председателство. Оценките показват, че България се е справила успешно.

„Създаването на министерство показва, че избраният модел беше изключително успешен”, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Тя похвали от парламентарната трибуна Лиляна Павлова за добре свършената работа. От януари Павлова, която досега беше минстър, се връща като депутат в парламента. 

"Българското председателство на Съвета на ЕС беше кауза, която ни обедини, а социологическите проучвания го определят като успешно и надпартийно", каза Лиляна Павлова, която отчете пред депутатите резултатите от изпълнението на програмата на триото Естония-България-Австрия.

"От финансова гледна точка Българското председателство може да бъде определено като скромно", каза министър Павлова, посочвайки, че преките разходи за логистиката на председателството са 62 млн. лева или приблизително 31 млн. евро.

За сравнение средствата, които са изразходвали държавите ротационни председатели през последните пет години, варират между 42 млн. и 93 млн.евро.

Министър Павлова посочи основните резултати, които са постигнати по петте общи за триото приоритета – растеж и конкурентоспособност, енергиен пазар, социален стълб, сигурност, Европа като фактор на глобалната сцена. Тя подчерта, че страната ни е затворила най-много досиета, като даде пример с цифровия пазар – от 13 досиета, които сме наследили от Естония, страната ни е затворила 9.

Опозицията определи като добра новина това, че ГЕРБ ще има един министър по-малко и подчертаха, че част от спонсорите на председателството са в ареста или се издирват от Интерпол.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.