Целта е да се избегнат шпионски атаки

Министерството на отбраната на Белгия преразглежда мерките за ограничаване на употребата на смартфони от военни на активна служба, за да се противопостави на потенциален шпионаж и изтичане на данни при хакерски атаки, основно от Русия, предаде БГНЕС. 

В момента тече проверка за всички белгийски военни части, действащи в района на Прибалтийските държави, особено на тези, граничещи с Москва. Ще бъде забранено на всички военнослужещи да използват „мобилните си устройства в определени региони и при определени обстоятелства“, заявиха от ведомството.

„Правим проучвания от няколко години и се опитваме да предотвратим изтичане на информация, но взетите от нас мерки явно не са достатъчни“, заяви Карл Гилис, ръководител на операции при белгийските въоръжени сили. „Знаем, че Русия се интересува от геолокацията на мобилните устройства“, допълни той.

Геолокацията използва GPS- а в мобилните устройства като начин за намирането им. Някои държави вече забраниха на своите военни да използват мобилни телефони или апликации, които изискват геолокация, за да избегнат шпионски атаки.

В началото на януари 250 белгийски военни ще бъдат разположени в Естония като част от многонационален батальон под командването на НАТО.

Миналата година Холандия предупреди за опасност от апликация, която следи физическите упражнения. Тя е била използвана от някои от военнослужещите и така е била събрана информация за военни и операции от 69 държави по света.

През януари Пентагонът преразгледа правилата и забрани употребата на друга апликация, защото беше разкрито местоположението на американски бази в САЩ. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.