Коментират експертът по международни отношения Весела Чернева и международният редактор Тоня Димитрова

„Аз съм оптимист. Конфликтите като чели звънят около нас, но няма да направим тази крачка, която да направи всичко твърде опасно. Хората вече имат много повече думата, за мен това е положително”. Това коментира в предаването „Събуди се” експертът по международни отношения Весела Чернева за предстоящата 2019 г.  

По думите й много важни ще са европейските избори.

„На тях хората могат да излязат и да кажат, че не искат конфликти”, коментира Чернева.

СВЕТЪТ ПРЕЗ 2018: 50 нюанса Brexit, край на ерата Меркел, огън и ярост в Белия дом

Относно протестите на „жълтите жилетки” във Франция, международният редактор Тоня Димитрова ги определи като първото голямо предизвикателство пред президента Еманюел Макрон.

„Но те няма да сложат краят на Макрон начело на Франция. Това показва, колко трудно се възприемат реформите, които се опитва да наложи. Това са реформи, типични за либерално мислещите политици”, коментира Тоня Димитрова.

„Жълтите жилетки” поставиха граница, която Макрон няма да може да прекрачи. А именно либералните реформи, които направиха в Германия преди повече от 10 години и това ги превърна икономическа сила номер 1 в Европа”, заяви Чернева.

Относно Brexit:

„2018 беше хаос по отношение на Brexit, този хаос ще продължи и през 2019 г. Но ЕС показа, че може да е единен пред Великобритания и в такава ситуация”, коментира Тоня Димитрова.

Още гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.