Защо се раждат по-малко бебета?

"Тенденцията е раждаемостта да намалява, защото хората имат проблеми, отлагат, късно решават да имат деца. Смятам, че деца са се раждали по време на войни, бедствия, а не вярвам, че миграцията е основният ни проблем. Хората трябва да осъзнаят, че трябва да остане някой след нас, защото в глобален план цялото население на Земята нараства. Хората се притесняват да имат деца не само от несигурността, но и от статуквото на живота", каза в ефира на "Здравей, България" д-р Георги Стаменов - акушер-гинеколог и специалист по репродуктивно здраве.

Момиченце в Пловдив е първото бебе за 2019 година

Вяра е една от жените, на които той помага. Щастливата майка е чакала 14 години своята дъщеричка Надежда.

"Ние чакахме нашата Надежда толкова години, защото много обичам работата си и мислех, че нещата ще станат от само себе си. Имаме два опита  в инвитро в друга клиника, които бяха неуспешни. След това 4 години в болница "Надежда", където сме пациенти от самото ѝ откриване. Продължихме до постигането на резултата", заяви майката.

Тя добави, че въпреки трудностите, чудото за нея нямало как да се случи без грижите на д-р Стаменов. Вяра сподели и каква е била емоцията й, когато разбрала, че очаква дете след толкова дълго чакане.

"Първоначално дори помислих, че е грешка на лабораторията", каза щастливата майка.

Целия разговор с Вяра и д-р Стаменов гледайте във видеото.

Репортер: Глория Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.