В протестна декларация съобщават, че са обезпокоени от възможна манипулация на резултатите от аутопсията на детето

Независима медицинска експертиза и справедливост за смъртта на Селин поискаха в протестна подписка близките на 4-годишното момиченце от Добрич, починало в Кьолн.

Около 800 близки на семейството излязоха на протест пред клиниката, в която според родителите, дъщеричката им не е получила адекватна медицинска помощ. Протестиращите подготвиха протестна подписка. Тя е адресирана до канцлера, главния прокурор и министъра на здравеопазването на Федерална Република Германия. Близките са обезпокоени от опасността от манипулиране на резултатите от аутопсията на детето.

Протест в Кьолн след смъртта на 4-годишно българче (ВИДЕО)

Малката Селин вдига висока температура, майка й я води в болница, но оттам я успокояват, че няма основания за безпокойство. Два дни по-късно детето се влошило и семейството отново посетило същото лечебно заведение. Тогава лекарите вече назначили изследвания, след които се установило, че детето е с белодробна инфекция. Откарано е по спешност в болница. След операция, направена там, 4-годишното момиченце издъхва. Родителите му обвиняват германските лекари и ще ги съдят. Винят най-вече лекарката от спешна помощ, която дори не назначила изследвания на Селин. 

"Просто сме съсипани и искаме всеки да си получи заслуженото", каза за "Плюс-Минус. Коментарът след новините"  бащата на малката Селин Нурджан Бехти – известен ромски певец, който от няколко години живее със семейството си в Германия. 

Пълния разказ на близките на детето за случилото се вижте във видеото най-горе.

Официална позиция и на двете болници, в които Селин се е лекувала, все още няма.

В протестната декларация, изготвена от българите, се казва: „Българската общност в Германия, изразяваме възмущениео си от небрежното действие на лекарите, работещи в клиниката в Кьолн, които от непрофесионализъм и небрежно поведение причиниха смъртта на Селин. Детето е било прието на в болницата при видимо увредено общо състояние, то е било изпратено в къщи без да бъдат направени рутинни изследвания и рентгенова снимка при наличието на оплаквания, че не може да диша. Тази небрежност и непрофесионализъм са довели до смъртта на Селин.

Родителите на Селин са силно обезпокоени от съмненията им за манипулиране на медицинската експертиза от аутопсията. Тези обстоятелства предизвикват у нас силно безпокойствие и несигурност. Българите сме миролюбив народ, научен да изкарва прехраната си с труд. Обстоятелствата в родната ни страна ни принудиха да емигрираме, но каква е цената?"

Към декларацията са приложени и събраните по време на протеста в Кьолн подписи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.