Вселенският патриарх Вартоломей подписа декрета за автокефалия

Украинската православна църква вече е независима от Русия, след като Вселенският патриарх Вартоломей подписа декрета за автокефалия. Подписването стана на церемония в храма "Свети Георги" край резиденцията на Вселенската патриаршия в присъствието на украинския президент Петро Порошенко. 

Така официално приключи процеса по отделянето от Москва, договорен през октомври миналата година. Вартоломей ще връчи така нареченият томос за автокефалност на украинския митрополит Епифаний на 6 януари, съобщава Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

Официалните церемонии преди подписването на документа започнаха с литургия в църквата „Свети Георги“, на която присъства и украинския президент Петро Порошенко. В неделя - денят, в който според Юлианския календар се празнува Бъдни вечер, томосът ще отпътува за Украйна.

В понеделник – на Коледа, в Киев се очакват всенародни тържества по повод независимостта на Украинската православна църква.

Руската патриаршия реагира остро и заяви, че подписването на документа окончателно е откъснало Вселенската патриаршия от световното православие. То било нищожно от канонична гледна точка и трагично за Вартоломей, обясниха още от Синода в Москва. Украинската църква е обвързана с руската от 1686 година.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.