Демонстрациите се провеждат при засилени мерки за сигурност

Сблъсъци избухнаха по време на подновените протести на „жълтите жилетки“ в Париж, съобщава „Рашъ тудей“. Полицията се опита да отблъсне демонстрантите със сълзотворен газ и димни гранати, когато те се опитаха да преодолеят кордона на силите на реда в центъра на френската столица край сградата на парламента.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА 

Френските власти изпратиха около 3600 полицаи и служители на силите за сигурност, които да охраняват днешните протести на „жълтите жилетки“ в цялата страна. Този път обаче по улиците на Париж не се забелязваха водни оръдия и бронирани автомобили, каквито имаше при предишните демонстрации.

Маршът на демонстрантите започна мирно като премина по емблематичния булевард „Шанз Елизе“. Протестиращите пееха националния химн „Марсилезата“ и развяваха френския флаг и банери, на които имаше призиви за оставката на президента Еманюел Макрон.  

Говорителят на правителството Бенжамен Гриво определи демонстрантите като „хардлайнери“, чиято единствена цел е оставката на кабинета.

Протестни шествия се провеждат в още няколко от големите градове на Франция.

Задържаха лидера на "жълтите жилетки" Ерик Друе

Това е осмата събота на протести, свикани от „жълтите жилетки“. Броят на хората обаче рязко е намалял спрямо началото на демонстрациите миналия ноември.

В сряда обаче един от най-изявените представители на движението - Ерик Друе, беше арестуван, и това предизвика гнева на неговите поддръжници. В Париж демонстрантите свикаха протестен марш от сградата на кметството до парламента, както и митинг на „Шанз Елизе“, който беше сцена на бунтове при предишните протести.

Засилени мерки за сигурност в Париж в новогодишната нощ

От полицията съобщиха, че демонстрациите в цялата страна се провеждат при засилени мерки за сигурност.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.