Гласувани бяха три доклад

Български „жълти жилетки” в центъра на Брюксел. Превозвачите излязоха на протест срещу промените в правилата за работата им, известни като плана „Макрон". В същото време промените трябваше да бъдат гласувани от Комисията по транспорт в европарламента. До решение обаче не се стигна.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

От ранни зори стотици превозвачи от България, Румъния и Полша започнаха да се събират за протеста срещу плана „Макрон”. Асан дошъл в Брюксел с камиона си - един от само десетте, за които белгийските власти дадоха разрешение за участие в протеста.

„По принцип, когато има стока, би трябвало да се спи в камиона, за да я пазим. Няма достатъчно хотели според мен и достатъчно сигурни паркинги, на които да оставя камионите”, коментира Асан Хатип.

Всъщност сега Европа иска да забрани на шофьорите да спят в камионите и да задължи шефовете им да плащат за хотели. Това е една от поправките, срещу които българите протестират.

И докато българите протестираха, транспортната комисия към Европарламента трябваше да реши по спорните поправки. Гласувани бяха три доклада - депутатите подкрепиха предложението камионите да се връщат веднъж на три седмици в държавата, откъдето са, но отхвърлиха промените, свързани с почивките на шофьорите и техните възнаграждения.

Български превозвачи на протест в Брюксел, в ЕП приеха част от исканията им (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Изправени сме пред абсурд - Съветът отменя връщането на камиона, а комисията предлага на Европейския парламент връщането на камиона. В разговори с представители на ЕК те ме увериха, че дори ако в ЕП това предложение бъде прието, на триалозите Комисията няма да го подкрепи”, заяви българският транспортен министър Росен Желязков.

Тази новина беше приета от протеста като победа. И последва Дунавско хоро в центъра на Брюксел. Ситуацията след днешното гласуване обаче се оказа патова. Така евродепутатите от комисията трябваше да решат как ще продължат работата по тези теми.

„Положението в ЕС е: Сит на гладен вяра няма”, коментира евродепутатът Петър Курумбашев.

„През следващата седмица координаторите отново ще се съберат. И ако на 31 януари пакетът не бъде внесен, което според нас няма как да стане, това означава, че се отлага за следващия парламент”, заяви министър Желязков.

Посоката ще разберем по време на румънското председателство, което официално се открива тази вечер.

Информация: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.