При термична обработка на месото няма опасност за заразяване на хората, твърдят експерти

Сигнали за огнища на трихинелоза у нас. Министерство на здравеопазването вчера съобщи за регистрирани два взрива на заболели. В района на Бургас и в района на Кърджали, Крумовград, Малко Търново. Случаи на заболели хора има в Хасково и в Пловдив.

Бум на трихинелоза в два района у нас

Единият взрив със заразени с трихинелоза е регистриран в Малко Търново. 24 души са консумирали заразено месо от диво прасе, като 7 от тях са настанени в Инфекциозно отделение.  След няколко дни при 8 души се проявили първите симптоми, които са много близки до тези на Грип. Изследванията потвърдили –трихинелоза.

„Първият ни случай беше лекуван 10 дни със антибиотици, защото протичаше под формата на остро заразно заболяване. Най-често е с висока температура, фибрилитет, разстрисане, болки по мускулите”, каза  микробиологът и паразитолог д-р Петранка Стаматова.  

Причинителите на болестта са малки кръгли червеи - трихинели. Заболяването започва най-често от 5 до 25 дни след консумация на заразено месо. Затова месото от прасета - домашни, диви, както и от коне задължително трябва да се изследва по специален метод.

България е сред първите страни в ЕС по смъртоносно хранене

„Самият анализ от приемане на пробата до отчитане на резултата отнема грубо около 2 часа. През това време такова месо не трябва да се консумира по никакъв начин”, обясни  ветеринарният  лекар д-р Виолета Мастикова.

Само за миналата година са регистрирани 44 заболели от трихинелоза.

Тази година е регистриран един взрив от трихинелоза. Досега са издирени 26 лица, които са консумирали от заразеното животно. Това каза епидемиологът д-р Величка Григорова в ефира на „Събуди се”.

„Животното е от района на Малко Търново. Изследвано е, но не в акредитирана лаборатория. Резултатът, който е получен е отрицателен и семейството е консумирало месото, като е раздало и на приятели, и на близки. Месото трябва да бъде задължително изследвано. При термична обработка няма опасност за заразяване на хората”, добави тя.

Репортер: Цеца Алексова 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес