Премиерът Алексис Ципрас я прие

Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос подаде оставка, която бе приета от премиера Алексис Ципрас. На негово място бе назначен началникът на Генералния щаб на армията Евангелос Апостолакис.

Ципрас съобщи, че "ще приеме оставката на всеки един представител от партията на Каменос "Независими гърци". Премиерът ще поиска и вот на доверие от парламента през следващите дни.

Гръцкият министър на отбраната и лидер на партията "Независими гърци" Панос Каменос напусна правителството след среща с премиера в неделя сутрин в Атина. Причината за решението на Каменос е несъгласието му с подписания миналата година Договор от Преспа, с който се урежда продължаващия вече три десетилетия спор за името на Македония.

Реакциите след смяната на името на Македония (ВИДЕО)

След като излезе от срещата си с Ципрас, Каменос заяви, че основната цел на коалиционното правителство – края на ерата на спасителните програми, е изпълнена.

"Срещнах се с премиера. Проведохме доста дълъг разговор. Сътрудничеството ни продължи цели четири години в коалиционното правителство на националното обединение… Две партии с различни платформи успяха да се обединят и извадиха Гърция от спасителните програми. Първата цел е постигната“, заяви Каменос преди да напусне премиерската резиденция.

Македонският парламент гласува късно в петък "за" това страната да се преименува на Република Северна Македония, но споразумението трябва да бъде одобрено и от парламента в Атина, за да влезе в сила.

Гръцкият премиер вярва, че документът може да бъде ратифициран с подкрепата на 145-имата депутати от неговата управляваща партия СИРИЗА, но и с гласовете на членовете на малката проевропейски насочена партия „То Потами“ („Реката“), както и с гласовете на депутатите от „Независими гърци“, които не са съгласни с позицията на лидера си Панос Каменос.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.