Процесът на ратификация на Протокола отнема около година, заяви Пендаровски

Македония и Гърция разрешиха спора за името, Договорът от Преспа е ратифициран от македонския парламент, а подкрепа миналата седмица получиха и конституционните промени, които произтичат от договореното, пише БГНЕС.

Вниманието е насочено към Атина и нейните стъпки за ратифициране на споразумението и ако се върви по плана, наред с процеса на ратифициране на Протокола за членство в НАТО при оптимални обстоятелства, Македония през първото тримесечие на следващата година ще стане 30-ти пълноправен член на Северноатлантическия алианс.

Промените в Конституцията на Македония официално влизат в сила

Националният координатор за НАТО Стево Пендаровски заяви в изявление, че процесът на ратификация на Протокола има рутинен характер и обикновено отнема около година, съобщи Плусинфо.

„След това НАТО кани страната-кандидатка да се присъедини към Алианса. При оптимални обстоятелства е логично да се очаква Македония да стане пълноправен член на НАТО през първото тримесечие на 2020 г.“, подчерта Пендаровски.

Гърция обяви, че ще бъде първият член на Алианса, който ще подпише протокола, след като Договорът от Преспа премине в македонския парламент, а след това бъде ратифициран и в гръцкия, но премиерът Алексис Ципрас ще се изправи утре пред вот на доверие към неговото правителство. Той сам поиска това, след като неговият коалиционен партньор, лидерът на Независими гърци Панос Каменос, който се противопоставя на споразумението между Скопие и Атина, напусна правителствената коалиция.

Реакциите след смяната на името на Македония (ВИДЕО)

„Ако правителството в Атина получи доверието, някъде в началото на следващата седмица се очаква ратификацията да приключи със 151 гласа от 300 депутати в гръцкия парламент. След това гръцкото правителство има задължението да информира генералния секретар на НАТО Столтенберг, че няма пречки за влизането на Македония в НАТО, последвано от подписването на Протокола за присъединяване между Македония и Алианса“, обясни Пендаровски.

„След подписването на Протокола за присъединяване Македония ще стане част от всички работни тела и органи на Алианса, с право на участие в дискусиите, но без право на глас и таози статут ще продължи до ратификацията в парламентите на всички 29 страни“, подчерта националният координатор за НАТО.

Всяка от 29-те държави-членки трябва да ратифицира Протокола в съответствие с националните процедури, които се различават в различните държави, като се очаква този процес да приключи до края на тази година. След като всички държави-членки ратифицират Протокола и уведомят Съединените щати като гарант на Договора, генералният секретар на Алианса ще изпрати поканата до Република Македония.

След това страната трябва официално да приеме членството в НАТО чрез референдум или чрез гласуване в парламента. По-нататък решението за присъединяване се представя в Държавния департамент, с което официално става членка на Северноатлантическия съюз, който отбелязва тази година 70 години от основаването си.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.