Около 7000 членове на всички служби за сигурност ще се грижат за сигурността

В четвъртък в Белград ще пристигне руският президент Владимир Путин, който ще се срещне със сръбския президент Александър Вучич. Белград се готви за това, като обяви безпрецедентни мерки за сигурност за "историческата визита". Около 7000 членове на всички служби за сигурност и около 250 руски специалисти и трима сръбски изтребители, ще се грижат за сигурността.

На жителите на Нов Белград се препоръчва да не излизат на терасите на домовете си и да преместят колите си, режимът на движение в някои части на Белград ще бъде променен. Всяка улица от маршрута, по който Путин ще се движи и който все още е държавна тайна, ще бъде затворена , както и съоръженията, които той ще посети, заварени са шахтите и ще бъдат разположени снайперисти.

Руският президент ще премине по улиците на Белград със своя "бункер на колела“, един от най-защитените и безопасни автомобили в света, който бе специално донесен от Москва за това посещение.

Руското разузнаване вече е в Белград, с технология за предотвратяване на нападения с дрон, а най-строги ще бъдат мерките за сигурност в храма Св. Сава, където руския президент да направи своето обръщение към сръбския патриарх Ириней. Очаква се да се съберат привърженици на политиката на Путин.

Освен президента Владимир Путин, в Белград ще бъдат и руския външен министър Сергей Лавров, както и ръководителят на агенцията за космическа агенция Роскосмос Димитрий Рогозин. Заедно с тях в руската делегация ще бъде още министри, генералният директор на "Руски железници" и ректорите на три големи университета.

От сръбската страна, освен президента Вучич, е обявено присъствието на министър-председателя Ана Бърбич, вицепремиера и министър на външните работи Ивица Дачич, вътрешния министър Небойша Стефанович и други министри.

Протести срещу президента заляха Сърбия (ВИДЕО)

Според сръбския президент Александър Вучич, Русия ще подпише 21 споразумения на стойност стотици милиони евро в областта на инфраструктурата, железниците, селското стопанство, иновациите, образованието, цифровизацията, обновяването на водноелектрическата централа "Джердап 2" и други.

По отношение на енергията се очаква Сърбия да се присъедини към газопровода „Турски поток”, а по отношение на военното сътрудничество - на доставката на танкове Т-72 и противовъздушни системи.

Централната тема на срещата, разбира се, ще бъде Косово и подкрепата, която Русия оказва на Сърбия, възможното участие на Русия в диалога в Косово и военната и политическа неутралност на Сърбия по отношение на НАТО.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес