Те настояват рейсовете да не плащат тол такси

Автобусни превозвачи на протест. Причината - искане рейсовете да не плащат тол такси, а винетка и мерки срещу нелегалните превозвачи. Според бизнеса 4 месеца преди въвеждането на тол системата все още няма яснота как ще се извършва таксуването и колко ще струва това на бранша. 

Желязков: Единственият безболезнен сценарий по пакета „Мобилност” е да остане за следващия ЕП

При всички положения промяната ще се отрази и в стойността на билета за пътниците, твърдят превозвачите.

Освен това бизнесът иска криминализиране на нелегалните пътнически превози, които нанасят щети за хазната за 300 милиона лева годишно. Председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова обобщи исканията на шофьорите: „Инкриминиране на нерегламентирания превоз, промени в наказателния кодекс, съответно промяна в закона за автомобилните превози и наредбите, които го съпътства”.

Превозвачите искат и оставане на винетната система, защото цената на стикера е калкулирана в сегашните договори с общините, които не могат да се променят. От автобусния бранш сигнализират, че ако бъде въведена ТОЛ системата цените на билетите ще скочат с между 15 и 30%.

Автобусните фирми ще спрат да возят пътници, ако до 18-ти февруари държавата не вземе мерки, с които да облекчи бранша.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството коментираха, че са отворени за диалог и че вече се работи по тол таксите, като е ангажиран екип на Световната банка, който да  изработи варианти за тарифиране.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.