Обвинени са 7 лица за 19 тежки обира, сред които и банкови

Главната прокуратура на Македония издаде заповед за процедура по разследване срещу седем лица, за които има основателно съмнение, че са извършили престъпления - тежка кражба и организирана престъпност.

Според обвинението те са международна престъпна група от четирима украински граждани и по един гражданин на Молдова, Казахстан и САЩ. Заподозрените са извършили 19 тежки обири на граждански сейфове в клоновете на „Шпаркасе Банк“ и „Централна кооперативна банка“ в Скопие. По този начин те са придобили незаконно 105 638 858 денара в брой, бижута и други ценни предмети, съобщава Локално.мк,цитиран от БГНЕС.

Издирват мъж, заплашил продавачка и обрал магазин (ВИДЕО)

В периода от юли до ноември 2017 г. заподозрените са наемали граждански сейфове в различни банки на различни места в Скопие, за да преценят обстоятелствата и системата за сигурност в банките. Използвали са фалшиви самоличности и в определен период всекидневно са посещавали клоновете, в които са имали сейфове. Използвайки отсъствието на служител те са заснемали ключалката на сейфовете със специално оборудване и след това са изработвали ключове за тяхното отваряне. Иззетите ценни вещи от сейфовете са били изнасяни от Република Македония поотделно от всеки член на групата, на различни гранични пунктове и в различни периоди от време.

След получаване на жалба, че липсват пари и бижута от сейфовете, Министерството на вътрешните работи, в сътрудничество с Европол и Интерпол е предприело оперативни мерки за справяне със случая и е установило самоличността на извършителите. Престъпната група е извършвала такива обири и в други страни. До този момент един от заподозрените е бил лишаван от свобода в Латвия и двама в Таджикистан. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

 

 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес