Около 70 000 наши сънародници работят и учат на Острова

След като депутатите в британския парламент отхвърлиха сделката за Brexit, излизането от ЕС може да се случи без никакви правила. Не е ясно каква ще бъде съдбата на българите, които живеят във Великобритания – около 70 000. За да им помогне максимално, България се готви за три сценария със спешни мерки.

Политически реакции в Европа след провала на Мей при вота на сделката за Brexit

„Часовникът тиктака, подготвени сме за най-лошото. А то е Великобритания да напусне без сделка”, обясни външният министър Екатерина Захариева.

Основната цел пред България е договаряне на безвизови бизнес и туристически пътувания, както и сигурност за хората, които живеят там.

„Българските граждани, които живеят във Великобритания, дори и без сделка към 29 март ще могат да кандидатстват за уседналост, те няма да имат трудности”, заяви още Захариева.

Професионален поглед към гласуването по Brexit

„Нищо не е договорено, докато всичко не е договорено”, заяви евродепутатът Ева Майдел.

Анализът  показва още, че при развод без сделка цените на вносните стоки ще тръгнат нагоре. У нас най-сериозно би пострадал фармацевтичният бизнес. 1/4 от лекарствата идват от Острова.

„Тук се включват и масови лекарства. Около 20 % ще поскъпнат”, заяви Антон Вълев, Национална аптечна камара.

Мей: Без споразумението за Brexit може да се разпадане Обединеното кралство

Задава се и евентуален скок на таксите за студентите на Острова. При всички случаи ще има гратисен период. Всеки, който вече е приет, ще продължи да учи по същите условия. Колко обаче ще се плаща през 2021 година, все още не е ясно.

Външното ни министерство вече започна разяснителна кампания.  Пререгистрацията ще става чрез паспорти с биометрични данни.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес