Броят на сирийците в Ливан е колкото половината население на страната

Ливан призова за завръщане на сирийските бежанци в онези райони в Сирия, които са безопасни. Гражданската война там продължава въпреки някои ключови победи на правителствените сили напоследък. Ливанският президент Мишел Аун каза на Арабския икономически форум, че Ливан е пълен с палестински и сирийски бежанци. Броят им е колкото половината население на малката страна, която освен това е в икономическа криза, предаде Асошиейтед прес. Сирийците са около един милион. 

Близо 200 000 сирийци, пребиваващи в Турция, са се върнали в страната си

Срещата в Бейрут е първият общоарабски форум за икономика и развитие от 2013 г. насам. През този период Сирия, Йемен и Либия затънаха в насилие, а Ирак още се възстановява от скъпоструващата победа над "Ислямска държава". Генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абдул Гаит отбеляза, че половината от всички бежанци по света произхождат от арабския свят. 

На форума в Бейрут, засенчен от спорове дали да бъде възстановено членството на Сирия в Арабската лига, присъства и емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани. Той обаче пристигна непосредствено преди срещата и си тръгна минути след началото й. Катар беше сред основните поддръжници на бунтовниците в Сирия, опитали се да свалят президента Башар ал Асад. 

Миграционният натиск по границата с Гърция е нараснал 5 пъти за година

Емирът на Катар и президентът на Мавритания бяха единствените държавни глави в ливанската столица, събрала висши ръководители на 22-те членки на Арабската лига. Другите страни бяха представени на по-ниско равнище - израз на пренебрежение към Ливан, където "Хизбула" и други проирански организации настояваха и Асад да бъде поканен, отбелязва Асошиейтед прес. 
В речта си на форума ливанският президент изрази съжаление, че отсъстват "някои братски крале и президенти". 

В края на форума ливанският министър на външните работи Джебран Басил призова международната общност да предприеме стъпки, за да насърчи сирийските бежанци да се върнат у дома, предаде Ройтерс.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.