Спорът датира от Втората световна война

Премиерът на Япония Шиндзо Абе заяви, че той и президентът на Русия Владимир Путин са потвърдили по време на днешната си среща своето желание да намерят решение на териториалния спор, датиращ от Втората световна война, предадоха Ройтерс, ТАСС и ДПА, цитирани от БТА. На съвместната пресконференция след преговорите в Москва Абе съобщи, че външните министри на двете държави ще се срещнат през февруари, за да продължат диалога относно суверенитета на един спорен архипелаг в Тихия океан, наричан от руснаците Курилски острови, а от японците - Северни територии. 

Путин каза, че има да се свърши още много работа, преди да бъде подписан мирен договор с Япония. Той подчерта, че решаването на териториалния спор трябва да стане само при широка обществена подкрепа - намек за масовото несъгласие сред руснаците да се отстъпват територии на Япония. 

Лидери се събират на Световния икономически форум в Давос

Малко преди Путин и Абе да приключат преговорите бе съобщено, че руската полиция е задържала 11 демонстранти пред японското посолство в Москва, протестиращи против евентуалното връщане на Курилите на Япония. Сред задържаните има един депутат от Държавната дума - комунистът Алексей Корниенко. 

След Втората световна война СССР и Япония не подписват мирен договор, а само примирие. Оттогава те са в спор за суверенитета на архипелага, който към края на войната е превзет от съветски войски, а впоследствие японското население е прогонено оттам. 

"Ние отново потвърдихме своя интерес към подписването на такъв документ", каза руският президент по адрес на мирния договор с Япония. Преди срещата Абе направи изявление пред руски медии, в което каза, че двете страни са готови със съвместни усилия да направят настоящата година паметна във взаимоотношенията си. 

Вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли спекулациите, че Русия ще отстъпи два от островите. "Никой не възнамерява да предава националните си интереси", декларира той пред руски медии. 

Владимир Путин подчерта, че в хода на преговорите с Шиндзо Абе "по традиция приоритетно внимание" е било отделено на търговските и икономическите отношения. По думите на руския президент през периода януари-ноември м.г. двустранният стокооборот е нараснал с 12 процента и е достигнал близо 20 милиарда щатски долара. Той изрази надежда, че стокооборотът може да бъде увеличен до 30 милиарда долара годишно и отбеляза, че японските инвестиции в руската икономика възлизат на около 2,2 милиарда долара. 

Президентът на Русия Владимир Путин развел японския премиер Шиндзо Абе из кабинета си в Кремъл, съобщава още ТАСС. След официалната работа по евентуален мирен договор между Русия и Япония, в непринуден разговор Абе казал, че много му харесва украсата на сградите в Кремъл и питал Путин, дали кабинета му е на същото място. Руският президент завел японеца в кабинета си и му показвал различни детайли от работното си място в продължение на 5 минути.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 

 


 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес