Най-важното е качественото общуване на родителите с децата, смята психологът Марина Байрактарова

"Желанието да ни видят е много естествено за всеки човек, особено в по-млада възраст. Това не е просто желание, което идва от някаква прищявка, това е дълбока нужда. Нуждата да бъда видян е нужда, с която се раждаме". Така психологът Марина Байрактарова коментира трагичния инцидент с 15-годишното момче, което загина при опит да си направи селфи в замръзнал язорир.

В предаването "Плюс-минус. Коментарът след новините” Байрактарова заяви, че най-голямо влияние оказва семейството.

"Ако в него има достатъчно качествено време за децата, тогава тази нужда се подхранва и нахранва, но това е една част от нещата. Много други неща са свързани с естествената ти потребност да надскочиш възможностите си, да се покажеш, да се съревноваваш, което всъщност винаги го е имало", каза още тя. 

Според психолога в наши дни този стремеж се е превърнал във видим благодарение на социалните мрежи. "Те просто го показват. Но това винаги го имало – да направиш нещо, което не е правено, да отидеш там, където човешки крак не е стъпвал", допълни Байрактарова.

Извадиха тялото на потъналото в леден водоем дете

"Това, което може да се направи, за да се предотвратят такива инциденти, е да обръщаме колкото се може повече внимание на децата си – какво чувстват, от какво се вълнуват и какво е важно за тях", коментира психоложката. Според нея именно това са качествените разговори.

"Необходимо е ние, възрастните, да се научим да слагаме граници. Трябва да информираме детето, а не да го плашим и да имаме съзнанието какво и докъде може да бъде позволено. Необходимо е родителят да застане в своята позиция на такъв и да заяви смело „Аз това не го позволявам”, каза още тя.

Най-големият проблем според Байрактарова е именно липсата на качествено време, което родителите да отделят на децата си.

Ако имаме внимание то е – нахранил ли си се, образовал ли си се, какви са ти оценките. Т.е. фокусът е резултатът – не е детето с чувствата му, не е личността”, каза специалистът.

На въпрос защо хората прибягват до заснемането на опасни кадри, фотографът Радослав Първанов отговори, че това вече е тенденция, станала изключително значима.

Благодарение на социалните мрежи това назрява като мода и именно това нещо прави тази снимка специална. Без значение, че днес имаме цялата свобода, имаме дронове и какви ли не възможности, младите прибягват до екстремната снимка, екстремното селфи. Това за тях е нещо адреналиново”, смята фотографът.  Според него младите хора го правят, защото са подтикнати от това, което са видели, че се прави.

По думите му основният проблем е, че младите не осъзнават риска, който поемат. „Едва след като снимката достигне до възрастен или стане якакъв инцидент, те си дават сметка, че това е опасно. Наблюдавал съм и коментарите под такива снимки – там никой не споменава дори опасността”, казва още Първанов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.