Експертите предупредиха още, че състоянието на сигурността в Косово е крехко

Европейската комисия предупреди държавите-членки, че отлагането на визовата либерализация за Косово влияе отрицателно на отношенията с ЕС, предаде Плусинфо по данни на източник в Брюксел. Предупрежденията отправиха Дейвид Калън, отговорен за Косово в Европейската комисия, и Ана Мария Бура, председател на работната група за Западните Балкани.

Бура подчерта, че разочарованието, което чувстват гражданите на Косово заради нелиберализирането на визовия режим има негативен ефект върху доверието в ЕС, съобщава БГНЕС.

Общ граничен контрол между Албания и Косово от началото на 2019-а

Косово е единствената страна от региона, за която все още са необходими визи за туристически престой до 90 дни в ЕС заради съпротивата на няколко страни-членки.

Експертите, които говориха на вчерашния дебат за Косово, предупредиха и че състоянието на сигурността в Косово е крехко. Една от причините за покачването на напрежението е формирането на армия, заяви Лоренцо Д'Адарио, генерал от КФОР, въпреки че той добави, че тази трансформация със сигурност е била планирана да се проведе в идващите десет години и че "нищо не се променя по отношение на капацитета".

Решението на Косово да създаде армия предизвика напрежение на Балканите

ЕС ще продължи да допринася за стабилността на Косово, подчерта Бура, но предупреди, че за да се осигури "добър напредък" в страната, е необходим надежден европейски път. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.