Коментар по темата от евродепутата на БСП Момчил Неков

„Вече излязохме от формата политически декларации и призиви. Първият и основен проблем беше да убедим партньорите ни, че има такъв проблем. С колежката ми Олга Сехнолова от Комисията по вътрешен пазар доказахме, че съществува проблем с двойния стандарт при храните. След речта на Юнкер през 2017 година, когато той призна този проблем, написахме становище в Европейския парламент при ресорните комисии. Европейският парламент излезе с призив и това помогна Европейската комисия да направи тези законодателни предложения по определени директиви и регламенти. Потребителският пакет влезе в Комисията по вътрешен пазар и беше гласуван с голямо мнозинство". Това заяви евродепутатът от БСП Момчил Неков в ефира на "Плюс-Минус. Коментарът след новините".

Пари от Европа срещу двойния стандарт при храните: Колко ще получи България?

Неков обясни, че е настоявал за промяната на нелоялните търговски практики, в които влизат двойните стандарти при храните, т.е., една опаковка с различно качество или съдържание на територията на Европейския съюз. По думите в Комисията по вътрешен пазар е прието, че ако с една и съща опаковка в една страна се продава по-некачествен продукт отколкото в друга, това вече ще се наказва солено - или с 10 милиона, или 4% от годишния оборот на компанията.

„Предстои триалог. ЕК е предложила тези текстове, ЕП ги е гласувал. Предстои българското правителство да е проактивно. Това се случва по време на румънското председателство, което е късмет за нас”, заяви още Неков.

ЕК одобри пилотен проект на България за двойния стандарт при храните

„Ако една стока е различна в минимум три държави-членки, в държавата, в която се произвежда, и в други две, тази стока е различна, тогава се влиза в процедура по наказание", добави евродепутатът.

А по отношение на предстоящия конгрес на БСП, Момчил Неков обясни и какво очаква.

"Предизборната платформа трябва да бъде приета, както и проектът "Визия за България". Българските евродепутати от БСП трябва да си направят отчет пред конгреса", каза той.

Темите, които предстоят да бъдат обсъждани на конгреса на БСП, както и за евентуално излизане на БСП от ПЕС, можете да разберете в прикаченото видео.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.