Това е творба за надеждата, каза тя за своя разказ в специално интервю за "Събуди се"

Здравка Евтимова - българката, която влезе в учебниците по литература в САЩ - на гости в "Събуди се".

Здравка Евтимова е писател, автор на разкази, романи, преводач. Нейни книги са преведени и се четат на няколко континента в Европа, Америка, Азия. Тази седмица стана ясно, че разказът й "Кръв от къртица" ще влезе в американските учебници по литература.

"Всичко, което се случва в нашата страна, ме кара да се чувствам силно разгневена. Иска ми се България да запази красотата си, защото природата ни е уникална", каза Евтимова в ефира на "Събуди се".

Българският разказ, помесетен в учебник в САЩ, спечелил издателите с хуманизма си

Тя сподели, че от малка е възпитана в любов към литературата. Родителите й й четяли творби на Йовков и Смирненски.

Разказът "Кръв от къртица" е разказ за надеждата в 1212 думи, споделя авторката. Творбата описва борбата на една майка да спаси болния си син.

Български разказ влезе в учебниците по литература в Америка

Евтимова обаче е категорична, че има хора, чиито житейски истории са по-силни от което и да било литературно произведение.

Целия разговор с нея в "Събуди се" вижте във видеото.

Здравка Евтимова е родена на 24 юли 1959 г. гр. Перник. Завършва английска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ (1985). Автор на кратки разкази, публикувани в 30 страни от света, носител на национални и международни награди, представител на най-новата българска литература. Нейни романи са публикувани в България и САЩ. Секретар на българския ПЕН-клуб.

Нейни разкази са четени по ББС – Лондон. Тя е превела е повече от 25 романа от английски, американски и канадски автори на български език, превежда произведения на български писатели на английски език. Романът на Здравка Евтимова ”В града на радостта и мира”(In the Town of Joy and Peace), Fomite Books бе публикуван в началото на март 2017 г. в САЩ от издателство Fomite Books. Романът е поставен от критиката в категорията literary fiction. Това е третият й роман, избран от това издателство. У нас го издаде ИК "Сиела" със заглавие "Арката" Член е на Съюза на българските писатели и на Лигата на писателите на Великобритания, област Йоркшър-Хамбърсайд

Живее в Перник. С творбите си печели писателски стипендии за престой в литературни колонии и семинари в Швейцария, САЩ (двукратно), Китай, Босна и Херцеговина.Нейни разкази са публикувани в литературни списания и антологии в САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, Франция, Германия, Япония, Китай, Русия, Аржентина, Норвегия, Словения, Иран, Румъния, Турция, Сърбия, Хърватска, Република Южна Африка, Виетнам, Гърция, Индия, Непал, Холандия, Австрия, Унгария, Полша, Нигерия, Чешката Република, Унгария, Словакия, Нова Зеландия, Северна Ирландия, Албания, Македония. Книгите й са публикувани в различни страни по света. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.