Ученици работиха в екипи с утвърдени лица от бизнеса у нас

В рамките на два дни млади иноватори се събраха, за да работят по идеи, свързани с предприемачество. Приложение за електронни учебници и специална напитка против махмурлук са само част от идеите, които измислиха младите предприемачи. В рамките на 48 часа десетки ученици от различни училища работеха в екипи, рамо до рамо с утвърдени лица от бизнеса у нас.

Един от тях е Александър Цветанов. Той е ученик в Софийската математичка гимназия и се занимава с програмиране от трети клас, а в момента използва уменията си, за да направи по-лесни и разбираеми уроците.

Преди време Алекс създава образователна платформа. Мотивира го фактът, че много от неговите  съученици му споделят, че не успяват да разберат всичко гладко от първия път в час и им се налага вкъщи да четат от учебници, които не винаги са написани разбираемо.

Тийнейджъри прекараха 48 часа в работа по стартъп проекти

„Преди две години завърших Система за управление на обучението по информатика, където имах възможност да качвам видео уроци и упражнения към тях, така че учениците да могат в началото да преговорят нещо, да научат нещо, ако не са били в час и съответно да го упражнят след това”, разказва Алекс.

Самият той често влиза в ролята на учител – преподава „Програмиране”, но не спира да развива себе си и участва в много извънкласни занимания. Част е от Клуба по предприемачество "Тийниноватор".

„В самата програма разсъждаваме по различни бизнес модели за самите проекти, които си намисляме, за начините по които можем да ги развием и да ги разпространим и други теми, свързани със самите проекти и света на предприемачеството”, казва Алекс.

Техни ментори са млади предприемачи с опит в маркетинга, IT индустрията и управлението.

„Всеки един предприемач се мотивира от промяната. Той трябва да намери някакъв проблем, който да иска да реши. Единствената формула за успех е упоритостта”, коментира Христо Христов – изпълнителен директор на НетИнфо, който беше част то журито, оценяващо идеите на младите иноватори.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.