Министърът на културата говори след скандала със записите, разпространени от БСП

Тези хора са схемаджии и изнудвачи! Една малка организирана престъпна група… Един работи вътре в администрацията, друг – отвън. И така се печелят проекти”. Това каза министърът на културата Боил Банов в коментар на скандала със записите, разпространени в сряда от депутата от БСП Елена Йончева. Чрез тях левицата обвини Банов в корупция. Социалистите твърдят, че той е ощетил държавата с около 700 000 лева, спестявайки неустойката, която фирмата изпълнител на проекта за Ларгото трябвало да плати на държавата за забавяне.

Йончева обвини Банов в корупция, той отхвърли обвиненията (ОБЗОР)

Банов съобщи и имената на мъжете, които събирали записи, за да рекетират с тях. Казвали се Ангел Ангелов и Иво Костов.

Ангел Ангелов. Снимка: "24 часа"

Ангелов преди бил директор на Дирекция „Европейски програми и проекти” в Министерството на културата, а Костов е посредник, консултиращ изпълнителите на проекти.

Иво Костов. Снимка: "24 часа"

Въпросните хора в момента действали в Министерството на образованието, каза Банов. Неговият предшественик на поста Вежди Рашидов имал съмнения за това, че „чрез изтичане на информация и подставени лица, партньорът на Ангелов печелел проекти”. Такива опасения обаче трудно се доказвали.

При мен действат през трети лица. Изпращат ги и те ми казват, че ако не направя нещо, което искат, ще ме съсипят, ще ме унищожат, ще ми разгонят фамилията”, обясни Банов.

Той бе категоричен, че разпространеният от БСП запис е „подправен, нагласен и тенденциозен”.

Това е страшна, непроверена помия: хванаха едни изнудвачи, взеха от тях една помия и ми я блъснаха на мен. Инфантилна стратегия… Интересно ми е дали Йончева се познава с тези изнудвачи. Но много лошо удари в мен, защото аз не съм точно политик, експанзивен съм и не съм се научил да гълтам такива неща”, коментира още министърът. И допълни, че цялата информация, която има по казуса, ще предаде на прокуратурата.

Политическите реакции след разкритията на Елена Йончева (ОБЗОР)

Жална ни майка на всички, ако социалистите така ще печелят избори и ще управляват държава. Да посягаш на министъра на културата по този грозен начин, означава да посягаш на цялата култура”, каза още Банов.

Той категорично заяви, че проектът за Ларгото е „добре изпълнен и законосъобразен”, въпреки че се случил доста трудно.

Министърът каза още, че оставката му може да се счита за депозирана. Получил подкрепа от премиера Бойко Борисов, който го посъветвал „да не се предава”.

Само питам на мен къде ще ми учи детето, докато тече проверката на прокуратурата”, не скри емоциите си Банов.

Цялото интервю гледайте във видеото най-горе.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.