От ГЕРБ също отговориха с документи

Опозицията атакува министъра на културата с обвинения в корупция. Червената депутатка Елена Йончева разпространи таен запис, от който ставало ясно, че Боил Банов в качеството му на заместник-министър помогнал на строителна фирма да избегне плащане на неустойка от 700 000 лева. Йончева нарече аферата „Ало, Банов съм”. Той определи обвиненията като „помия”. Министърът каза, че е готов да подаде оставка. А прокуратурата започна разследване по изнесените от Йончева данни.

Спецпрокуратурата влезе в Министерството на културата

Йончева със запис срещу министъра на културата Боил Банов

„Добър ден. Здравей, Банов съм, заместник- министърът”, заявява мъжки глас. С този запис левицата влезе в открит сблъсък с кабинета „Борисов”.

„Става въпрос за корупция в строителството. Това е само началото”, заяви Елена Йончева. Според нея в телефонните разговори с обща продължителност 17 минути,  участвали Боил Банов, ръководителят на проекта и още двама представители на министерството. Изводът според левицата е, че Банов участвал в схема за опрощаване на 700 000 лева неустойка за изпълнението на проекта Антична Сердика.

„Много е хубава тази помия днес! Браво! Помия на посредствеността”, заяви Боил Банов.

Банов: Рекетират ме със записи от 4 години

От БСП твърдят, че имали информация, че през 2016 година изпълнението на проекта  за Антична Сердика било забавено с 33 дни. Фирмата-изпълнител трябвало да плати неустойка. По думите им обаче министър Банов опитал да заобиколи закона.

 „Имаме такъв проблем. Поради забава на СМР за период от 33 дни, те са сметнали 0.2 от стойността на договора и сумата е 690 000 - 700 000 неустойка, ние трябва да ги искаме от онези. Сядаш с Мечкунов или с не знам кой, правиш акт 10 и го раздробяваш на 2 или 3 акта. Може ли да го организираме? Но трябва да са периоди, в които няма строителна документация”, заявява мъжът от записа.

ГЕРБ: БСП е сайт за фалшиви новини с главен редактор Елена Йончева (ВИДЕО)

По закон с акт 10 временно се спира строителството при независещи от изпълнителя причини, като лошо време, например.

 „Това е строителният надзор, инвеститорският и Мечкунов, трябва да подпишат. Те ще подпишат ли?”, пита друг мъжки глас.

ЛАРГОТО ПРЕДИ И ПО ВРЕМЕ НА РЕМОНТА - АРХИВНИ КАДРИ

„Ами ще разпишат”, казва първият глас. „Тези 33 дни да се покрият с акт 10 назад, за да изчезне въобще това условие. Но това, трябва да го направим до дни”.  

 От ГЕРБ отговориха с документи. По това време министър е Вежди Рашидов. Имало проверка, имало и задействана заповед за неустойка. Сумата била същата.

 „Подписах веднага заповед да се заведе дело и да се плати неустойка”, заяви Вежди Рашидов.

 От БСП обаче твърдят, че поисканата от министерството сума била задължителна по закон. В случая обаче те говорели за други 700 000 лева пропуснати неустойки. Дори и повече.

Валери Симеонов: Много често Елена Йончева лъже (ВИДЕО)

„Според договора е трябвало да усвоят и 315 000 лева още, което не е направено”, коментира Печно Милков от БСП.

Според официалните данни, Министерството на културата е завело и дело срещу фирмата-изпълнител. Съдът констатирал, че строителните дейности са спирани 5 пъти за общо 59 дни. Всеки път са замразявани с акт 10 и са подновявани с акт 11. От решението на съда става ясно, че държавата не можела да претендира за неустойка.

„Удивителното в разговора е с каква лекото днешният вече министър от кабинета „Борисов” договаря схеми в ущърб на държавата”, заяви Елена Йончева.

Вежди Рашидов: Реагирал съм за Ларгото още като министър (ВИДЕО)

Въпросният служител, който се чува на записа, бил уволнен от Рашидов заради „поредица гафове”. След това обаче започнал да рекетира сегашния културен министър, казва Банов.

Прокуратурата започва проверка на Министерството на културата (ВИДЕО)

„Не искам да бъда многословен, защото ми е обидно въобще това, което се случва. От 4 години съм рекетиран с някакви записи – лицето се казва Ангел Ангелов и беше директор дирекция „Европейски програми и проекти” в МК”, заяви Банов.

„Аферата „Ало, Банов съм" е пример затова как днес функционира българската държава”, заяви Елена Йончева.

„Ще съдя, който мога по трасето. Към мен рекет и сплашване не минават. Оставка съм готов да подам мигновено”, заяви Банов.

 Сигналът ще бъде внесен и в ОЛАФ обявиха от БСП.

Екипът на NOVA успя да се свърже с Ангел Ангелов, чието име беше забъркано в конкретния казус. Той категорично отказа да застане пред камера, но заяви, че никога не е бил уволняван от държавна служба, нямал общо и със записите. Бил готов обаче да даде показания, ако прокуратурата го потърси. Той заяви, че вече е предприел действия да си търси правата в съда.

Към момента оставка на министър Боил Банов не е депозирана.  

Дончев: Наредих проверка на проекта за Ларгото (ВИДЕО)

Същевременно прокуратурата влезе на спешна проверка в Министерството на културата. След изнесената от Елена Йончева информация главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира.

Караянчева: Банов не трябва да подава оставка преди да е проверен от прокуратурата

Екип на спецпрокуратурата остана в Министерството на културата повече от 2 часа. Документи днес не са иззети, а само са набелязвани тези, които ще бъдат иззети. Министър Боил Банов е присъствал на проверката, но не е давал обяснения.

От спецпрокуратурата заявиха още, че ще бъдат разпитани и Вежди Рашидов, и Елена Йончева.

Информация: Методи Владимиров, Таня Иванова

Караниколов за аферата „Ало, Банов съм”: Няма скандал, това е теза

Аферата „Ало, Банов съм”: Корупция или политически компромат?

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.