Нека съдът да се произнесе, добави икономическият министър

Няма скандал. Това е една теза. Тепърва прокуратурата ще изземе документи. Най-важната институция обаче е съдът. След като се произнесе в една или друга посока – тогава е моментът. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” по повод обвиненията в корупция от страна на Елена Йончева към министърa на културата Боил Банов.

Йончева обвини Банов в корупция, той отхвърли обвиненията (ОБЗОР)

„Прокуратурата трябва да си свърши работата. Ако счете, че има нещо, нека българският компетентен съд да се произнесе. Тогава ще твърдим дали има скандал, или не”, каза  министърът.

Според него влизането на България в Еврозоната е изключително важно.

„Това е имиджово за България, което означава повече инвестиции и по-високи доходи. Страната ни ще има само позитиви от това нещо и въобще рейтинговите агенции ще вдигнат рейтинга на България, инвеститорите ще гледат по-добре на нас”, обясни Караниколов.

По думите му България няма да последва примера на Гърция.”Не мисля, че в България това е възможно”, добави той.

По повод на 500-те млн. лв., които ще отпусне държавата за поддръжка и ремонт на водоемите, министърът коментира: „Анализът към момента показва, че за ремонт са 858, от които 414 язовира са пред аварийно състояние. Има язовири и язовирни стени, които могат да се ремонтират за 1,5 млн.лв., но веднага ви давам пример с Бели Искър и Огоста, които са изключително тежки съоръжения, които се нуждаят от спешни мерки. /…/ Тези 500 млн. лв. за тези 858 язовира, които са анализирани – никой не може да каже, че те ще стигнат”.

Караниколов уточни, че в момента се подготвят процедури и обществени поръчки за язовирите в тежко състояние.

„Към момента няма опасност от язовири. Всички са в пределите и нормите, които да посрещнат и снеготопенето”, заяви министърът.

Емил Караниколов съобщи, че за първи път от създаването на  Национална компания „Индустриални зони” през 2018 г. компанията е на печалба.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.