Президентът Хасан Рохани порица опита на САЩ да свалят Мадуро

Иран успешно е тествал нова крилата ракета с обсег от над 1350 километра, съобщи държавната иранска телевизия, цитирана от АФП.

„Тестът на крилата ракета „Хевейзех“ е бил успешен. Тя е прелетяла 1200 километра и точно е поразила целта. Ракетата може да бъде подготвена за съвсем кратко време и лети на много ниска височина“, заяви министърът на отбраната Амир Хатами. Тестът на ракетата съвпадна с 40-та годишнина по повод независимостта на Ислямската република, припомня, АФП. 

Междувременно, иранският президент Хасан Рохани обвини САЩ в стремеж към световна хегемония и порица опита им да свалят венецуелския президент Николас Мадуро, съюзник на Техеран, предаде Ройтерс.

Гуайдо не изключва военна намеса на САЩ във Венецуела

"Американците са против всички народни революции и независими страни и се стремят към световна хегемония чрез подтискането им", заяви Рохани на среща с новия венецуелски посланик в Техеран, цитиран от агенция ИРНА.

Иран, подложен на натиск от санкциите, въведени отново от президента на САЩ Доналд Тръмп, изрази подкрепа за Мадуро, когото Вашингтон призовава да се откаже от поста си. Китай, Русия и Турция също застанаха на страната на венецуелския президент, припомня Ройтерс.

От понеделник страните от ЕС ще признават Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

САЩ и повечето латиноамерикански страни признаха опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен президент. Европейските страни също го подкрепят, но по-предпазливо. 

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.