Днешното гласуване слага началото за официална смяна на наименованието на Македония

Гръцкият парламент ратифицира Протокола за членството на Република Македония в НАТО. "За" гласуваха 153 депутати, 140 бяха "против", предаде БГНЕС.

Гръцката парламентарна комисия одобри Протокола за членството на Македония в НАТО

Днешното гласуване слага окончателно край на спора за името и поставя началото за официална смяна на наименованието на Македония. Съгласно Преспанския договор западната ни съседка ще се казва Република Северна Македония.

Снимка: EPA/БГНЕС

ПЪТЯТ НА МАКЕДОНИЯ КЪМ НАТО: Как беше извървян дотук?

След гласуването на Протокола Атина ще изпрати Вербална нота до Министерството на външните работи на Северна Македония. След това властите в Скопие ще известят ООН и всички държави, които са признали предишното им конституционно име, че новото конституционно име е Република Северна Македония.

Снимка: EPA/БГНЕС

На 6 февруари в Брюксел Протоколът за присъединяване на Македония в НАТО бе подписан от всичките 29 държави-членки на НАТО. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг откри официалната церемония поздравявайки с "добре дошъл" външния министър на страната Никола Димитров. "Това е само първата стъпка. Пътят нататък няма да бъде лесен, той ще бъде истинско предизвикателство, " каза Столтенберг.

Снимка: EPA/БГНЕС

"Аз съм изпълнен с емоция. Това беше дълго пътуване. Изпълняваме обещанието си към нашите предци. Това е резултат от работата на много поколения и специално на усилията на Зоран Заев и Алексис Ципрас, които доказаха, че невъзможното е възможно," каза Димитров и отправи специални благодарности към българския премиер Бойко Борисов за неговата подкрепа към страната съсед, както и относно Договора за добросъседство, улеснил пътя на Македония в тази посока.

Снимка: EPA/БГНЕС

Първата държава, подписала Протокола за присъединяване, беше Албания. След нея това направи Белгия, а България беше трета. От страна на Република България протоколът беше подписан от Георги Пенков, заместник постоянен представител на България в НАТО.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.