Държавата осигури безусловен доход на 2000 безработни

Провал на експеримента във Финландия, при който държавата осигури  безусловен доход на 2 хиляди безработни. Идеята беше те да получават сигурна помощ всеки месец, която да не се влияе от нищо. Така социалният експеримент трябваше да ги стимулира да си намерят работа дори за по-малко пари, като разчитат на гарантирания доход.

36-годишната Сини Мартинен е бивш IT консултант. Остава без работа почти година преди „да спечели от лотарията”, както казва тя и да бъде избрана като една от общо 2 хиляди души, които да получават безусловен доход всеки месец.

"Това ми даде известна свобода и най-големият ефект беше психологически - живееш с мисълта, че имаш две години със сигурността да получаваш 560 евро на месец”, споделя Сини Мартинен.

Това дава на Сини увереност да си отвори собствен ресторант.

"От гледна точка на пари всъщност получавах 50 евро повече от обезщетението, което не е голяма разлика, но тъй като е безусловно можех да работя едновременно", разказва тя.

Но оказва, се че Сини Мартинен е една от малкото, които са използвали безусловния доход, за да създадат свой бизнес. Данните от експеримента показват, че той не е повлиял на друго освен на щастието на участниците в експеримента. Журналистът Томас Мурая също участва в програмата, а сега е отново на помощи за безработица.

"Ако официално сте безработен, не можете да работите много, но при тази система с безусловния доход можете да печелите, колкото искате и все пак да запазите гарантирания си доход. Сега бюрокрацията се върна и трябва внимателно да подбирам какво правя, за да запазя обезщетението си", обясни той.

Финландия стана първата страна в света, която въведе безусловен доход за две години. Финландия, която се подготвя за парламентарни избори през април, търси алтернативи на настоящият модел за социална сигурност. Експериментът беше наблюдаван с интерес от редица правителства, които считат, че безусловният доход е начин да се окуражат хората да приемат нископлатена работа без страх, че ще понижат стандарта си като изгубят социалните помощи. Това може да намали зависимостта от държавата, да намали социалните разходи, особено в момент, когато все повече хора са заменяни от високите технологии на пазара на труда.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.