Вицепремиерът Марияна Николова е на двудневно посещение в Будапеща по покана на унгарското правителство

Унгария продължава да подкрепя безусловно България за влизането й в Шенген. Това съобщи на съвместна пресконференция с вицепремиера Марияна Николова министърът на външните работи и търговията на страната Петер Сиярто.

Двамата се срещнаха по време на двудневното посещение на Николова в Будапеща по покана на унгарското правителство. Във фокуса на визитата й са обменът на добри практики и опит при прилагането на политики за справяне с демографската криза, насърчаване на раждаемостта и интеграцията на ромската общност .

Виктор Орбан: България трябва да е член на Шенген (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Ние ще продължим и занапред да оказваме техническа помощ за охраната на границите на България, които са външни на Европейския съюз“, каза Сиярто и подчерта, че страната ни се справя изключително добре в опазването на външните граници на общността, съобщиха от правителствената пресслужба.

Заместник министър-председателят Марияна Николова посочи, че България цени изразената подкрепа и допълни, че Унгария е важен партньор на страната ни в Европейския съюз, със сходни позиции по важни теми като европейската перспектива на Западните Балкани и кохезионната политика. „Нашите двустранни отношения може да определим с една ключова дума - приятелство. Те са свързани с интензивен диалог на всички равнища, както и взаимодействие по широк спектър от двустранни въпроси и тези от европейския и международен дневен ред“, каза българският вицепремиер.

Сиярто даде и висока оценка на българо-унгарските отношения, като постави акцент върху политическите и икономическите връзки между двете държави.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.