Това стана ясно на извънредното заседание на парламентарната Комисия по правни въпроси

Държавата трябва да осигури гласуване с машини в най-малко 3000 избирателни секции на предстоящите избори за Европейски парламент. Това стана ясно на извънредното заседание на парламентарната Комисия по правни въпроси. На него се преразглеждат на второ четене някои от текстовете в Изборния кодекс, съобщава БГНЕС.

Съгласно новите предложения пък на местните избори ще има машинно гласуване в 6000 секции. Новите текстове предвиждат въвеждане на пълно машинно гласуване във всички такива, но има и някои ограичения.

В секции с под 300 избиратели няма да има възможност за машинно гласуване. Ощетени ще са и  хората, подаващи вота си в секциите на плавателни съдове под българско знаме и в секциите, разкрити в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за социални услуги. В секциите в чужбина също няма да има машини.

ГЕРБ и Патриотите настояват за промени в Изборния кодекс

ЦИК ще трябва да обяви къде ще се гласува машинно не по-късно от 12 дни след обявяване на датата за провеждането на евроизборите.

Правната комисия ще има и задължението да определи условия и ред, които да гарантират тайната на вота. Тя трябва да се погрижи  и за сигурността на изборния процес и изборните резултати.

До 31 март 2020 г. ЦИК трябва да приеме и пътна карта за експерименталното дистанционно електронно гласуване.

Предстои новите текстове да бъдат одобрени и в пленарна зала.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.