Въпросът е поставян няколко пъти от различни организации

„Апостолът на българската свобода не може да бъде обявен за светец, защото е убил дете”. Истинска буря предизвика това твърдение преди няколко дни. Оказа се обаче, че става въпрос за лично мнение на духовник, а не за официална позиция на Синода в отговор на призив, отправен от Националния фронт за спасение на България. Цитиран беше Протойерей Николай Георгиев. Въпросът е поставян вече няколко пъти през годините от различни организации. През 96-та година алтернативният синод все пак извършва канонизацията, но този акт не е признат от Светия синод. Пред 2004-а година се анулира, а иконата с образа на Свети Йеродякон Игнатий е насечена и изгорена. 

„Благодарение на неговата велика революционна организация започва Априлското въстание. В резултат пък на Априлското въстание започва великата война между Русия и Турция, която освобождава България”, каза депутатът от „Обединени патриоти" Славчо Атанасов.

От НФСБ настояват Левски да бъде обявен за светец и заради приноса му към християнската вяра.

Образователна програма за деца и родители разказва за делото на Апостола

Убийството, смутило духовниците, Апостолът извършил, за да не бъде заловен, поясняват от партията. И припомнят за така наречените "военни светци".

„Свети Димитър Солунски, какъв е? Той е военен, той е пълководец. Свети Георги Победоносец какъв е? Пълководец. Какво мислите, че на бойното поле е било певческо дружество, ли? Загивали са хиляди хора”, допълни Славчо Атанасов.

„През 1882 година той предприема една акция насочена към  събиране на средства за организацията от ловешкия чарбаджия Денчо Халача.  Те не са предполагали, че той ще отсъства в този ден от дома. Идва неговият слуга Стойчо Гергинов, който е младеж на 23-24 години. При опита на Стойчо да се развика, да събере полицията, той е принуден да го наръга с камата”, разказа директорът на Национален музей „Васил Левски" – Карлово Дора Чаушева.

От музея в родния му Карлово призовават образа на националния герой да бъде оставен да почива в мир. А не да бъде подхвърлян от крайност в крайност - от атеист до светец.

Какво е предизвикателството да играеш Апостола?

„Търси се конфликт, който от моя гледна точка не съществува. Апостолът е правил всичко това с една единствена цел – свободата на България. За милиони хора той наистина е светец. Вдъхновява, обединява, служи за пример”, каза в студиото на „Събуди се” Христина Богданова, която е потомка на Апостола. Тя допълни, че всяка една институция има своите правила и прави своите избори. По думите й той не е убил дете, а млад мъж, което доста му е тежало.

Повече по темата гледайте във видеото

Репортери: Ева Костова и Благой Бекриев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.