Това съобщи външният ни министър Екатерина Захариева

15 български визови центъра ще бъдат открити в Индия през март в услуга на индийските туристи, които искат да посетят нашата страна. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след срещата си с индийския си колега Сушма Сварадж, която е на работно посещение у нас.

Интересът към България като туристическа дестинация е особено засилен след снимките на филми от Боливуд в София - увеличението е с 25 на сто, отбеляза Захариева. Тя изрази радостта си от посещението у нас на политик като Сварадж, която е пример за много млади жени в Индия.

По време на разговора между двете делегации Захариева и Сварадж са се договорили за конкретно сътрудничество в много области като икономика, наука, образование, селско стопанство, стана ясно от изявленията им пред журналистите.

Кои са топ дестинациите в Европа за 2019 (ВИДЕО+СНИМКИ)

Министър Захариева припомни, че през 2018 г. търговията между двете страни се е увеличила с 22 на сто в сравнение с 2017 г. 

Екатерина Захариева и Сушма Сварадж са единодушни, че икономическото сътрудничество между двете страни и сега е добро, но може да се направи още много - с откриване на директна въздушна линия в бъдеще например.

Много добро е партньорството между Индия и България и в IT сектора и фармацевтичната промишленост - наши фирми в тези области работят в Индия, отбеляза българският външен министър.

Захариева каза, че скоро ще се състои съвместен икономически форум с участието на бизнесделегации от двете страни. Предстои и нейно посещение в Индия.

Последната визита на министър на външните работи на Индия у нас бе преди 13 години, а последната двустранна среща на ниво външни министри между двете държави е отпреди 10 години, припомнят от МВнР.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес