Приети бяха процедурни правила за номиниране и изслушване на кандидатите за членове на Комисията

Повече от пет на сто от състава на ЦИК остава с неясна квота, предаде БТА. За решаването на този проблем настоя пред депутатите от правната комисия проф.Михаил Константинов - математик, политически анализатор и бивш член на ЦИК. На своето заседание днес народните представители приеха процедурни правила за номиниране и изслушване на кандидатите за членове на ЦИК.

Проф. Константинов постави принципен въпрос - кой има право да излъчи свой член в ЦИК. 
"Квотният принцип има технически проблеми", обясни математикът. Според него остава нерешен въпросът коалиции, които са европейско представени, но които вече не съществуват изобщо или не съществуват в своя първоначален вид, имат ли право на свой представител в ЦИК. Такива са коалицията "България без цензура" на Николай Бареков, която има двама евродепутати и коалицията "Реформаторски блок", която разполага с един евродепутат. 

Правната комисия в НС отложи гласуването за преференциите

Проф. Константинов заяви, че е нелогично "България без цензура", която вече не съществува да има свой член в ЦИК. По думите му още по-интересно е положението с Реформаторския блок, който продължава да съществува, макар и от него да е отпаднала една част. "Става въпрос за един член на ЦИК", обясни проф.Константинов. Той изтъкна, че квотният принцип се разпростира и за всички общински, районни и секционни избирателни комисии. "Ако имате 18 члена общо - това е повече от пет на сто от състава на ЦИК и това се повтаря надолу в по-ниските нива на изборната администрация", обясни проф.Константинов.

Проф. Константинов настоя за възприемане на общ принцип и припомни, че решение на проблема се очаква до две седмици. 

Данаил Кирилов - председател на правната комисия призна, че пренаписването на тази част от кодекса ще доведе до ескалация на напрежение. Пред журналисти той обясни, че очаква най-късно на 18 или 19 март да има избор в пленарната зала на кандидатите за членове на ЦИК. На въпрос как ще се реши проблемът с представителите на коалициите в ЦИК, Кирилов обясни, че такива партии ще получат място в ЦИК, като само от тях зависи дали ще се разберат да имат свой представител, след като представят документ с подписите на поне двама от членовете на коалицията.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.