Премиерът предрече германски заплати у нас

Германски заплати в България предрече премиерът Борисов. Според него страната ни ще влезе в чакалнята на Еврозоната през юли.

Министър-председателят говори пред бизнесмени на церемонията по случай 25-та годишнина от началото на дейността на фондация „Конрад Аденауер” у нас.

Планът на кабинета за 2019 година е: 120 млрд. лв. брутен вътрешен продукт и най-ниският в Европа външен дълг.

„Ще влезем в чакалнята на Еврозоната юли месец, тази година”, заяви Борисов.

Целта е стабилност. Веднъж влезли, имало кой да ни контролира.

„Да не забравяме какво беше преди 4 години. Влизането ни в чакалнята е гарант, че няма при всяко идване на БСП да падат банки и години наред да ги оправяме. А вие не сте прав като казвате, че ДС си е отишла. Сега са техните синове и дъщери- още по-силно работят сега, даже с някои посолства”, заяви Борисов.

Освен финансова дисциплина, България била показала и силова.

„Нула миграция”, заяви Борисов.

Но имаме условия - искаме синьото гориво от турски поток да минава през газовия хъб Балкан.

„Да се изпразват нашите тръби в интерес на Турция и Гърция - това няма да го допуснем. Толкова колкото имаме днес, толкова искаме и утре, и ясно съм го заявил на всички партньори. В противен случай управлението на България ще изглежда смешно- това няма да си го причиня, да е ясно”, заяви Борисов.

Ясно било още, че Германия подкрепя България и то от първата среща на премиера с канцлера Меркел.

„Каза ми: „На България и трябва полицай и затова ще те подкрепим”. Нямаше един надлез, нямаше метро. Най-младият тролей беше колкото мен. „Витошка” беше паркинг. На „Графа” нямаше плочки - колко жени си чупиха глезените с токчета, а сега гледаме как редим плочките даже. Пожелавам след 25 години да сме стигнали по доходи Германия и да сме изпреварили Швейцария”, заяви Борисов.

Колебания нямало и в Европа. Доказателство било българското председателство и наградата от Конференцията по сигурността, която получиха премиерите на Гърция и Северна Македония.

„Аз нарочно си тръгнах- исках да видя дали ще оценят. В мое отсъствие казаха: „Тази награда е и за Бойко””, коментира премиерът.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.