От Министерството на образованието поискаха той да бъде премахнат

Министерство на образованието поиска официално от Еврокомисията да премахне въпроса за половата принадлежност на българските ученици от въпросника "СЕЛФИ".

МОН поиска от ЕК да премахне "другия" пол от анкета за българските ученици

Според Брюксел, обаче, въпросът е криворазбран. Това коментира за NOVA шефът на представителството на Еврокомисията у нас Огнян Златев. Обяснението идва, след като директори се притесниха, че да се дава трета опция на избор на пол, било вредно за детската психика. Според Златев има политически интерес зад привличането на вниманието по тази тема. А идеята на платформата "СЕЛФИ"  е съвсем друга - да провери доколко децата са доволни от новите технологии в училищата им. Преди да бъде тествана у нас, анкетата е била проведена с около 5000 ученици от 14 европейски държави. И досега никой не се е оплакал.

ТОЙ, ТЯ И... ДРУГО: Европа пита българските ученици как се определят полово

„Аз бих погледнал на този въпрос с насмешка, гледайки как децата са се шегували, че са марсианци. За мен това се разбра криво, но аз съзирам тук политически елемент. Цялата информация е налична, публична от октомври миналата година. Няма нито един официален сигнал към министерството. Единствен сигнал има след едно писмо на един родител до един партиен вестник, но за мен не е сериозно", каза Огнян Златев - ръководител на Представителството на Европейската комисия в София.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.