Стопаните на хижата се смениха, след като беше отказан подслон на полугол мъж, тичал до върха при -15 градуса

Заслонът "Черни връх" на Витоша вече има нови наематели. До решението се стигна, след като предишните отказаха да пуснат в новогодишната нощ полугол мъж, който тичал до върха при -15 градуса. Туристите вече посреща Николай Миков – председател на сдружение „За Камен Дел”.

„От 2014-та година се занимаваме със стопанисването на хижа "Камен дел", като там, смея да твърдя, че сме направили доста. В по-голямата си част от времето аз съм в планината - дали ще е тук, дали ще е на "Камен дел", дали ще е на "Алеко", моето време минава тук, като към момента сме няколко човека, които се въртим”, казва Миков.

Злоупотреби с пари за туризъм? Прокуратурата с проверка след разследване на NOVA

Той разказва, че през последния уикенд е имало хора, които решили да спят на иглу навън. „Нормално си е, хора всякакви идват, пробват екипировки. Поне бяха подбрали времето, в което да го направят, защото това е най-сериозният фактор. Планината много бързо се обръща - както времето е хубаво и прекрасно, може да стане смъртоносно”, добавя новият наемател.

Той казва, че ще работят по въпроса да се обособи помещение, в което дори стопаните да ги няма, посетителите да могат да влязат и да се стоплят. Старият стопанин продължава да работи в метеорологичната станция и споделя един подслон с новите наематели.

Стопаните молят за разбиране, тъй като според тях обичайните битови дейности в планината изискват повече „усилия и пресметливост” отколкото в града.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.