Сънародникът ни ще лежи в затвора 4 години и 8 месеца

Българин бе осъден в Унгария на 4 години и 8 месеца затвор за трафик на хора във връзка със смъртта на 71 мигранти в камион през август 2015 г., съобщава БТА. Нелегалните мигранти, сред които 8 жени и 4 деца, се задушиха и телата им бяха открити в камион край автомагистрала в Австрия. 

Шофьори: Имигрантските атаки в Кале са ежедневие

Името на 39-годишния българин не се съобщава, каквато е практиката на унгарските съдилища. Макар да не е пряко замесен в случая в Парндорф, той е осъден за наемането на двама от главните обвиняеми по делото като трафиканти на хора. Така станал съучастник на организиран, примамвайки най-малко шестима трафиканти. Присъдата е окончателна, защото нито прокурорите, нито подсъдимите са я протестирали. 

Ройтерс припомня, че миналата година същият съд осъди още трима българи и афганистанец на 25 г. затвор по същото дело, но техните присъди не са окончателни, защото още се очаква да бъдат обжалвани. 

Загиналите мигранти бяха сред стотиците хиляди от огромната миграционна вълна от Близкия изток, Азия и Африка през Балканите към Западна Европа през 2015 г., добавя Ройтерс. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.